El Consell General ha aprovat aquest dijous per assentiment l’actualització i modernització del Codi de Circulació, que data del 1999. Entre les millores, destaca l’enduriment de les sancions per als conductors que usin el telèfon mòbil amb el vehicle en marxa, la prohibició de circular amb vehicles que contaminin mediambiental i acústicament o noves franges de sancions per als qui superin els límits de velocitat màxima permesos. Així mateix, i tenint en compte la introducció a la xarxa viària de nous actors en la mobilitat, es regulen per primera vegada els Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) i també s’amplia la legislació relacionada amb les bicicletes.
La consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata, Berna Coma, ha reconegut en nom de la majoria que el Codi del 1999 havia quedat “obsolet” i presentava “llacunes en la normativa”. En l’objectiu essencial de garantir la seguretat i vetllar per la convivència de tots els actors de la xarxa viària, s’han introduït canvis per adaptar-lo a les necessitats actuals.
Coma ha manifestat que les multes per parlar per telèfon eren “irrisòries” i ha informat que a partir d’ara aquesta distracció passarà a ser considerada “molt greu, amb multes que aniran dels 200 als 400 euros“. Pel que fa a la regulació dels VMP, més coneguts com a patinets elèctrics, s’estableix una edat mínima de 16 anys per poder circular, l’ús obligatori del casc i la necessitat de disposar d’una assegurança que es regularà via reglament. La consellera taronja també ha informat que a partir d’una esmena dels grups de la coalició (Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos), es permetrà la conducció dels VMP als joves d’entre 14 i 16 anys, sempre que disposin de permís de motocicleta de 49 cc.
Els conductors de VMP, també ha volgut destacar Coma, estaran sotmesos als controls de drogues i alcoholèmia. Igual que els ciclistes, per als qui el nou Codi també presenta novetats. Podran circular en paral·lel tot i que amb excepcions relacionades amb la reducció de la visibilitat o amb quan hi hagi risc en la seguretat. El casc serà obligatori en vies interurbanes, i obligatori també en vies urbanes per als menors de 16 anys. Així mateix, els vehicles que avancin les bicicletes hauran de mantenir una distància mínima d’1,5 metres.
Sostenibilitat de les pensions
Les pensions de jubilació i la necessitat de prendre mesures per evitar el seu esgotament ha estat un altre punt destacat de la sessió del Consell General. Arran del debat mantingut, totes les forces polítiques han acordat posposar la votació de la Proposta d’acord per al foment d’un pacte d’estat per a la sostenibilitat de les pensions, presentada per la majoria, fins a la sessió del Consell General del pròxim dijous.
La voluntat d’arribar al màxim consens ha estat determinant per prendre aquesta decisió després que sorgissin discrepàncies durant el debat parlamentari sobre com havia de procedir la comissió d’estudi que ha d’elaborar el dictamen per afrontar la reforma de les pensions.
En aquest sentit, Carles Enseñat, president del Grup Demòcrata, ha defensat la creació d’aquesta comissió perquè “tot i que totes les forces polítiques tenim clar que hem d’atacar el problema, no disposem d’informació experta suficient per prendre decisions raonades i ponderades“.
Per la seva banda, el president del Grup Parlamentari Liberal, Ferran Costa, ha incidit en el fet que el temps s’esgota per prendre mesures per garantir la sostenibilitat de les pensions. Per això, ha apel·lat “al consens de totes les forces polítiques d’aquesta cambra per posar fil a l’agulla d’una vegada per totes” per garantir les pensions
Finalment, Carles Naudi d’Areny-Plandolit, president del Grup de Ciutadans Compromesos, ha subratllat que “cal trobar mecanismes per donar solució a aquesta situació perquè és la nostra responsabilitat, ja que el sistema és insostenible”.
Fundació per potenciar la recerca i la innovació
També durant la sessió del Consell General d’aquest dijous s’ha aprovat el Projecte de llei de creació de la Fundació Privada del Sector Públic Andorra Recerca i Innovació. El text permet unir, a través de la figura jurídica de la fundació, tres institucions vinculades amb la recerca i la innovació: l’Institut d’Estudis Andorrans, l’Observatori Social d’Andorra i ActuaTech.
La futura Fundació Andorra Recerca i Innovació permetrà “donar l’impuls definitiu” al sector, ha defensat la consellera general Demòcrata Sandra Codina, ja que “unirà els coneixements” de les tres institucions, els donarà “més facilitats per desenvolupar la seva feina“, “més opcions de finançament” i “més opcions d’establir ponts i col·laboracions amb altres entitats del sector”, públiques o privades, i tant de dins com de fora d’Andorra.
Altres punts de l’ordre del dia d’aquesta sessió han estat la presa en consideració de la Proposició de llei de seguretat privada; la presa en consideració de la Proposició de llei qualificada de modificació de la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum (presentada de manera conjunta entre els grups de la coalició i el grup Socialdemòcrata, i que busca garantir el vot de les persones amb discapacitat així com aportar més facilitats per votar per correu); i la Proposta d’acord de mesures d’eliminació i prevenció de l’amiant, que deriva de la Declaració d’estat d’emergència climàtica aprovada el gener del 2021. Totes tres han prosperat.
En canvi, no ha prosperat la Proposició de llei de modificació del patrimoni cultural del grup socialdemòcrata pel vot en contra dels grups de la majoria. Ferran Costa ha argumentat que “compartim el neguit per la protecció del patrimoni cultural, però tornar a la llei del 2003 com vostès proposen no és la solució”. La majoria considera que els entorns de protecció dels Béns d’Interès Cultural s’han de treballar conjuntament entre tots els actors implicats, especialment els comuns.