Articles d'opinióRosalina Areny

Tornada atípica però optimista

L’estiu ja està a les acaballes i arrenca un nou curs escolar, que tothom té ganes de reviure ja que és sinònim de normalitat, després de mig any d’aturada presencial en bona part dels casos.

Serà, però, un curs atípic i excepcional, el primer després de la crisi del coronavirus.

Són moltes les preguntes que ens fem sobre com es desenvoluparà el retorn a les aules. Allò que era senzill i normalitzat es trunca per unes noves normes i manera de funcionar: escolars i docents hauran de dur mascareta per circular per zones comunes, es formaran grups de convivència independents i s’hauran d’adaptar models curriculars per compensar mancances derivades del confinament. També arribaran canvis en la logística i distribució de les instal·lacions dels centres.

És molt important que cuidem especialment els alumnes que han viscut casuístiques molt complicades, enfrontant-se a situacions familiars difícils, per les quals un infant o jove mai hauria de passar. Algunes han derivat en casos d’estrès i ansietat.

És molt important que cuidem especialment els alumnes que han viscut casuístiques molt complicades, enfrontant-se a situacions familiars difícils

Per a tots ells hi haurà un suport psicològic, coordinat amb les famílies, amb tots els mitjans humans i materials que siguin necessaris.

La crisi, però, també ha aportat aspectes positius: joves que han estat més temps de l’habitual en família, compartint vivències intenses, no sempre possibles per la dificultat de la conciliació familiar i laboral. S’han enriquit moltíssim interiorment.

Per tant, hi haurà dos o més ritmes en l’evolució dels infants i joves i caldrà ser-hi sensibles.

Perquè aquesta tornada vegi reduïdes al màxim les possibles problemàtiques caldrà que tots plegats siguem solidaris i respectuosos amb les recomanacions dels ministeris d’Educació i Salut. Començant pel cribratge a l’inici del curs, seguint pels cribratges que es faran després, respectant les normes de funcionament i col·laborant amb el professorat perquè tot es pugui desenvolupar amb la màxima normalitat.

Serà una tornada atípica però que hem d’enfocar amb optimisme. De ben segur que Andorra estarà a l’altura de tots els canvis que se li presenten. I els nostres alumnes, famílies i docents mostraran altra vegada la força, disciplina i capacitat d’adaptació que els ha caracteritzat fins ara, confirmant així un cop més que les persones compten!

 

Article de la Secretària d’Organització de Demòcrates, Rosalina Areny, publicat al Diari d’Andorra l’1 de setembre del 2020. 

Etiquetes: Articles d'opinió, Rosalina Areny

Articles relacionats

Dels parells i senars al ‘cole’
Prioritats del nou curs polític