Adrià EspinetaArticles d'opinió

Una oportunitat única

El desembre de fa un any la llista En Comú per Andorra la Vella, encapçalada per Conxita Marsol, va guanyar les eleccions amb un 51,41% dels vots i portant al programa un ambiciós projecte de parròquia i país: el telefèric al pic de Carroi. Els que vam fer part de la llista vam defensar durant la campanya el programa electoral en tots els punts, inclòs el que és objecte d’aquest article.

Darrerament, amb més intensitat que fa uns mesos, els detractors s’estan fent sentir. Diverses associacions, algunes ecologistes i d’altres de temàtiques ben diverses, juntament amb el Partit Socialdemòcrata, han mostrat la seva oposició frontal a un projecte del qual, recordem, només se n’ha presentat el plec de bases i només s’ha expressat l’objectiu final: fer accessible el cim del Carroi (2.317 metres) amb un giny (preferentment un telefèric, que és ben diferent d’un telecabina).

Hom pot arribar a preguntar-se com pot ser que quelcom que encara no està definit en detall pot generar tan dures oposicions. Més encara quan la inversió serà el 100% privada, amb els comuns d’Andorra la Vella i la Massana cedint, únicament, els terrenys de sortida i arribada.

L’impacte mediambiental només pot valorar-se un cop se sàpiga com serà el projecte final, però cridar al boicot sense ni tan sols intentar veure quin potencial tindrà és, en part, irresponsable. Algú s’imagina que l’oposició a projectes de país com les estacions d’esquí o Caldea haguessin prosperat? Potser tindríem la idíl·lica Andorra que alguns volen recuperar, però la realitat actual impedeix un retorn als orígens agrícoles i ramaders i deixar de banda el turisme de neu i muntanya.

Cridar al boicot sense ni tan sols intentar veure quin potencial tindrà és, en part, irresponsable

El turista cerca novetats que no troba habitualment. I aquest projecte els ho pot donar. Amb diverses incògnites a l’horitzó, però sense perdre de vista l’oportunitat única que el projecte representarà per al país, portant el peu de pistes a la capital, demano paciència i seny, posant en alça el seu valor afegit i la repercussió que ha de tenir i de ben segur tindrà.

 

Article del membre del Comitè Parroquial d’Andorra la Vella, Adrià Espineta, publicat al Diari d’Andorra el 20 d’octubre del 2020

Etiquetes: Adrià Espineta, Articles d'opinió

Articles relacionats

Dret a una compensació
Evidència científica