Tots volem que les escoles d’Andorra segueixin obertes, que el nostre teixit productiu treballi a ple rendiment, que els turistes ens visitin i, especialment, volem un hospital sense pacients per covid ni saturació als llits de l’UCI.
Per aconseguir-ho, i ara que malauradament ens trobem immersos en la sisena onada, són indispensables dues accions. Per una banda, vacunar-se. Les vacunes redueixen el risc de contagiar-se i de contagiar. I més ara, que tenim noves amenaces a tocar, com la variant òmicron. Està començant a causar estralls als països on ja fa dies que circula, com és el cas del Regne Unit: en pocs dies ha gairebé triplicat la taxa de reproducció, situant-la per sobre de 4.
Un augment dels casos porta a un augment de la pressió hospitalària i són els no vacunats els que tenen més probabilitats d’acabar ingressats. Les xifres ho demostren: dels 16 pacients que actualment són a l’UCI del nostre hospital, 13 no estan vacunats.
Un augment dels casos porta a un augment de la pressió hospitalària i són els no vacunats els que tenen més probabilitats d’acabar ingressats
Per altra banda, si volem sortir d’aquesta crisi pandèmica cal seguir aplicant mesures per frenar la propagació del virus. En aquesta línia, aquest dijous tots els grups parlamentaris vam votar favorablement al Consell General a seguir facultant el Govern perquè pugui establir mesures com l’ús de la mascareta o les limitacions del nombre de persones a les reunions socials, laborals i familiars.
Són accions necessàries, que durant les anteriors onades ha quedat demostrat que funcionen. També en aquesta sisena. El passat 30 de novembre el cap de Govern Xavier Espot i el ministre de Salut Joan Martínez Benazet van anunciar l’ús obligatori de la mascareta en exteriors, la limitació de les reunions interiors a un màxim de sis persones i el retorn als grups bombolla reduïts als centres escolars. Gràcies a la responsabilitat ciutadana per complir-les, hem pogut frenar la velocitat de propagació del virus i, fins i tot, anar reduint progressivament els casos actius totals.
Què hagués passat si el Govern no hagués activat aquestes mesures? Si no hagués tingut la facultat del Consell General per establir-les? Afortunadament, no ho sabrem mai. Però sí que tenim clar que la xifra de casos actius i d’hospitalitzats en estat crític seria més elevada que l’actual. I no ens ho podem permetre. Tenim un personal sanitari ben preparat, que està donant tot el que pot i més en aquesta crisi, per això el nostre deure és seguir establint mesures que frenin l’escalada i el descarreguin de feina per afrontar l’arribada de la variant òmicron.
Un augment dels casos porta a un augment de la pressió hospitalària i són els no vacunats els que tenen més probabilitats d’acabar ingressats
Així, tant la crida a la vacunació massiva com seguir facultant al Govern perquè apliqui mesures, són indispensables per seguir protegint la salut de la ciutadania. La nostra responsabilitat com a consellers generals era votar favorablement a facultar el Govern, com també ho era allargar els ERTO i les ajudes als autònoms fins al 30 de juny, per precisament acompanyar les empreses i els treballadors que es puguin veure afectats per l’aplicació de les mesures restrictives. I així ho vam fer (també de manera unànime) a la sessió del Consell General de dijous passat.
Article del president del Grup Parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat, publicat el 18 de desembre a El Periòdic d’Andorra.