Andorra implementarà una taxa verda que gravarà els hidrocarburs. L’aprovació, aquest dijous, de la llei que la desplega, amb el vot favorable dels tres grups parlamentaris de la majoria (Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos), és un pas ferm davant la comunitat internacional pel que fa al compromís del Principat en la lluita contra el canvi climàtic. La taxa servirà per dotar el fons verd i poder així seguir implantant accions a favor de la sostenibilitat i el medi ambient. Amb tot, s’aplicarà de manera gradual a partir del 2022. Així mateix, la seva recaptació també té un benefici directe per a la ciutadania pel que fa a l’ús del transport públic: permetrà abaratir els seus preus i crear un abonament de només 30 euros mensuals per moure’s de manera il·limitada per tot el país.
El president del Grup Parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat, ha ressaltat durant la seva intervenció que la implementació d’aquesta taxa dona continuïtat a la signatura per part d’Andorra de l’Acord de París, a l’entrada en vigor de la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic i a la Declaració d’estat d’emergència climàtica signada el gener de l’any passat. Aquesta taxa “ataca el problema” de la contaminació per CO2 que afecta a tot el món: “Quina excusa seria dir que, com que som petits, no hem de participar de la solució?”, ha interpel·lat.
Quina excusa seria dir que, com que som petits, no hem de participar de la solució?, ha interpel·lat Enseñat
A la vegada, però, el president del Grup Demòcrata ha subratllat s’ha “escoltat el neguit d’una important part de la ciutadania, així com de les empreses que es dediquen a la importació i distribució de carburants”. D’aquesta manera, la taxa entrarà en vigor el 2022, i no el setembre del 2021 com es preveia inicialment.
Ferran Costa, president del Grup Liberal, ha volgut remarcar que, part dels diners que es recaptaran amb la taxa verda es destinaran a la millora del transport públic, concretament amb la reducció de tarifes que sobretot beneficiarà les persones que es desplacen a zones allunyades del centre del país. Com a exemple, ha detallat, “una persona que viu al Pas de la Casa veurà reduït el cost de prop dels 2.000 euros anuals actuals a només 360 euros”. Costa també ha parlat de la consciència que implica activar el gravamen. És a dir, servirà per mentalitzar la societat que “contaminar no pot sortir gratis”.
El president del grup de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi d’Areny-Plandolit, ha afegit que “els avantatges de la taxa verda repercutiran sobre una part important de la població que no té vehicle propi i que es podran desplaçar de forma més econòmica”.
Pressupost extraordinari per estar al costat de la ciutadania
El primer punt de l’ordre del dia de la sessió d’aquest dijous ha servit per aprovar, amb els vots favorables dels grups de la coalició, un pressupost extraordinari en un màxim total de 53,5 milions d’euros per a aquest 2021, per poder ajudar la població i les empreses andorranes i per seguir invertint per controlar la propagació de la Covid-19 (especialment a través de la campanya de vacunació i de les proves TMA).
El conseller general Demòcrata, David Montané, ha recordat que la crisi és incerta i evolutiva, fet que ha quedat plasmat aquest hivern amb unes restriccions en la mobilitat dels països veïns més llarga de l’inicialment previst. D’aquesta manera, també ha de ser evolutiva la inversió per “per pal·liar els seus efectes i evitar una greu crisi social”. Amb tot, i recollint les paraules del ministre Eric Jover, ha informat que els indicadors econòmics mostren que, sempre que la crisi sanitària ho permeti, l’economia del país té capacitat per recuperar-se a una alta velocitat a partir d’aquest segon semestre, fet que permetrà anar destensant les arques de l’Estat.
Montané també ha ressaltat que, des de l’inici de la pandèmia, “el Govern ja ha injectat més de 200 milions per acompanyar i donar suport als qui més ho necessiten”. Així, “si és per estar al costat dels nostres ciutadans i empreses, revisarem el pressupost tantes vegades com faci falta”.
Si és per estar al costat dels nostres ciutadans i empreses, revisarem el pressupost tantes vegades com faci falta
Pel que fa a la resta de punts de l’ordre del dia, s’ha aprovat de manera unànime allargar per un període de dos mesos més la facultat del Govern d’establir mesures concretes per fer front a la pandèmia, així com s’han aprovat tres propostes: l’adhesió al Conveni sobre el comerç internacional d’espècies de fauna i flora salvatges amenaçades, adoptat a Washington el 1973; la ratificació de l’Acord entre Andorra i França relatiu a l’exercici de les activitats professionals dels familiars del personal diplomàtic, consular, tècnic i administratiu de les missions oficials; i la ratificació del Conveni multilateral per a l’aplicació de les mesures relatives als convenis fiscals per prevenir l’erosió de la base imposable i el trasllat dels beneficis, adoptat el 2016 a París.