El Comitè per a l’eliminació de la discriminació envers la dona (CEDAW), ja ha fet públiques les seves conclusions sobre l‘informe periòdic d’Andorra del període 2013-2018. El CEDAW ha “reconegut els avenços” fets pel Principat pel que fa a polítiques i legislació relacionada amb els drets de les dones, la igualtat i la violència de gènere, tal com ha destacat la presidenta suplent del Grup Parlamentari Demòcrata, Mònica Bonell.
Pel que fa als drets reproductius de les dones, Bonell ha recordat, en declaracions a RTVA, que els comentaris fets pel Comitè són els mateixos que l’organisme vinculat a les Nacions Unides ja va fer el 2013. És a dir, la demanda per despenalitzar l’avortament en els tres supòsits bàsics. En aquest punt Bonell ha assegurat que, des de Demòcrates, se seguirà avançant en els drets de les dones “en tot allò que puguem”. Ha posat com a exemple la imminent posada en funcionament, tal com va informar el cap de Govern a la darrera sessió del Consell General, d’un servei integral que vetlli per la salut sexual i reproductiva de les dones. “És el camí pel qual hem d’anar avançant”, ha refermat Bonell. Allà les dones rebran assessorament de diversos àmbits, en l’àmbit reproductiu però també en l’àmbit femení en general i de la família.
A la vegada, però, la presidenta suplent del grup ha defensat que “el nostre model institucional és primordial”. Preguntada per una possible reinterpretació de la Constitució pel que fa a la defensa del dret a la vida en totes les seves fases, ha estat clara: “La institució que la interpreta és el Tribunal Constitucional“.
Tornant a l’informe del CEDAW, Bonell també ha recordat que recull consideracions de l’associació Stop Violències d’una realitat que “elles creuen que hi ha a Andorra” i que, en certs aspectes, no és fidedigna. Per a aquest motiu, i recollint també la petició del Govern, ha convidat els membres del CEDAW a visitar el Principat abans de l’elaboració del proper informe, d‘aquí a dos anys.
“És important”, ha refermat, que vinguin i “constatin” la realitat del país i tots els avenços fets els darrers anys. A la vegada, aquesta visita pot servir perquè puguin parlar amb altres associacions de dones que, per motius logístics o d’altres, no es van poder desplaçar a Ginebra, com sí que ho va fer Stop Violències. I poder conèixer, així, els seus neguits i valoracions.