Grup Parlamentari DemòcrataNotícies

Martisella intervé davant la CEDAW per defensar els avenços duts a terme en els drets de les dones

1 comentari

La consellera general Demòcrata, Maria Martisella, ha intervingut aquest dimecres a Ginebra davant del Comitè per a l’eliminació de tot tipus de discriminació envers les dones (CEDAW en les seves sigles en anglès) de les Nacions Unides, per defensar l’evolució feta els darrers anys en matèria de drets de les dones. Martisella forma part de la delegació andorrana que ha presentat al Comitè de la CEDAW el 4t informe d’Andorra per a l’eliminació de la discriminació envers les dones.

En la seva intervenció, Martisella ha parlat d’avenços ja consolidats com l’assessorament mèdic que es fa a les dones en cas que hagin d’afrontar un embaràs no desitjat o el bon funcionament del Servei d’Atenció a les víctimes de violència de gènere. Així mateix, ha informat davant els membres de la CEDAW que l’actual Govern està treballant per tirar endavant el servei d’acompanyament psicològic, mèdic i social, per a les dones que es trobin en una situació d’embaràs no desitjat o d’altres situacions que els puguin suposar una afectació personal important. També ha informat, a petició de la mateixa CEDAW, que el grup parlamentari Demòcrata està treballant en el nou Codi de Família, perquè només puguin contraure matrimoni les persones majors d’edat.

Pel que fa a l’avortament i a la seva possible despenalització, la consellera demòcrata ha estat clara i sincera. Ha exposat a la CEDAW les particularitats del sistema institucional andorrà, amb un coprincipat parlamentari. La despenalització de l’avortament podria suposar “un canvi del nostre sistema institucional, amb totes les limitacions que això podria implicar”. Martisella ha afegit que el debat sobre si el país vol afrontar canvis “no es pot fer de forma aïllada i solitària”, sinó que és “un debat integral”.

La consellera ha reiterat la voluntat de les institucions andorranes de seguir avançant en els drets de les dones i ha garantit treball perquè continuï havent-hi progrés i millores.

A la sessió de la tarda, Martisella ha ressaltat aspectes en els quals Andorra és capdavantera pel que fa a la igualtat entre homes i dones: compta amb un parlament paritari, una síndica i subsíndica dones i presidència femenina en cinc de les vuit comissions legislatives actuals.

Martisella forma part de la delegació andorrana formada pel director d’Afers Socials del Ministeri, Joan Carles Villaverde; la cap de l’Àrea de polítiques d’Igualtat, Mireia Porras; la jurista del Departament de Polítiques d’Igualtat, Cristina Fernández; la directora del Departament d’Inspecció i Qualitat Educativa, Marie Pagès; i la magistrada del Tribunal de Corts, Canòlich Mingorance.

CEDAW Andorra

Formació i assessorament contra la violència de gènere

Els membres de la delegació han defensat durant la compareixença tots els plans de formació que s’estan fent al país per erradicar la violència de gènere en àmbits com el sanitari, el policial o judicial, així com la tasca d’educació amb els joves que es fa a les escoles. També han parlat de les ajudes socials per a les dones en risc d’exclusió.

Així mateix, han volgut refermar que l’avortament no és un tema “tabú” a Andorra i que el debat hi és. S’han defensat els passos fets fins a la data i el camí endegat, però a la vegada han plantejat també que s’han de fer de manera prudent i pausada.

Per part de la CEDAW, s’ha elogiat el contingut de l’informe presentat per Andorra, que s’ha definit com a “ampli” i amb unes respostes “directes” i “precises”. També han felicitat les institucions per les reformes jurídiques i pel treball que s’està fent amb plans preventius i de formació per combatre els estereotips i la violència de gènere.

Etiquetes: Grup Parlamentari Demòcrata, Notícies

Articles relacionats

Els grups de la coalició entren a tràmit la Declaració d’emergència climàtica
Laura Mas i Joan Miquel Rascagneres lideraran la llista de DA a Encamp