Consell GeneralNotícies

El Consell General aprova que Andorra esdevingui el 190è país membre de l’FMI

2 comentaris

Andorra esdevindrà el 190è país membre del Fons Monetari Internacional. Així ho ha aprovat aquest dilluns el Consell General, a través d’un projecte de llei que ha rebut els vots favorables dels grups parlamentaris de la majoria –Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos-, del de Terceravia, mentre que el grup Socialdemòcrata s’ha abstingut. L’aprovació d’aquest text legislatiu permetrà accedir a l’organisme internacional en els terminis previstos inicialment, coincidint amb l’assemblea que se celebrarà a mitjans d’aquest mes d’octubre.

El treball en comissió ha permès millorar el text final, per refermar que qualsevol petició d’ajut a l’FMI per part d’Andorra haurà de ser votada i acceptada pel Consell General, tot que “no és la voluntat d’aquest Govern de coalició, ni tampoc en tenim cap necessitat”, ha garantit el president del Grup Parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat. En la seva intervenció per defensar el projecte de llei, Enseñat ha recordat que ja hi va haver opositors a la formació d’un poder executiu a Andorra, a aprovar la Constitució o a entrar a l’ONU, i “en l’actualitat, ningú en discuteix tots els seus beneficis”, en clara al·lusió al comportament esgrimit pel grup socialdemòcrata.

Enseñat: No és la voluntat d’aquest Govern de coalició demanar un ajut a l’FMI, ni tampoc en tenim cap necessitat

Pel que fa precisament als beneficis d’entrar a l’FMI, el president del Grup Demòcrata els ha recordat davant la Cambra: disposar d’un organisme supranacional que verifiqui les dades estadístiques, accedir a formacions especialitzades per oferir una “millor administració als nostres conciutadans” o millorar les valoracions que fan del país les principals agències de ràting, entre d’altres.

Per la seva part, el president del Grup Liberal, Ferran Costa, ha subratllat que la d’avui “és una sessió de gran transcendència, ja que el país fa un pas endavant formant part de l’FMI” i, per això, “ens hem de felicitar” ha afegit. També ha destacat la importància de la “xarxa de seguretat internacional” que suposa ser membre del Fons que “tant de bo mai hàgim d’utilitzar”.

Durant la seva intervenció, Costa ha enumerat alguns dels casos en els quals la participació de l’FMI ha estat decisiva per la ràpida recuperació econòmica com “és el cas d’Islàndia l’any 2018, on l’organisme es va adaptar a les seves característiques, un petit país de 320.000 habitants, i d’aquesta manera va poder retornar abans del previst el préstec que va rebre”. Per últim, ha incidit en el fet que entrant a formar part de l’FMI, “Andorra no perd en sobirania sinó que Andorra i cada ciutadà i ciutadana guanyen en seguretat“.

Finalment, i per part de Ciutadans Compromesos, el seu president Carles Naudi d’Areny-Plandolit ha celebrat que Andorra s’adhereixi a la “institució financera de més potència del món”, que proporcionarà “estabilitat econòmica i financera”. Ha exposat, a més, que l’FMI facilita als seus estats membres el comerç internacional i la creació de llocs de treball, sempre des del creixement sostenible. “I no podem girar l’esquena a aquest model de creixement”, ha afegit.

Etiquetes: Consell General, Notícies

Articles relacionats

Espot defensa el “multilateralisme” en la seva intervenció davant les Nacions Unides
La modificació del Codi Penal endureix les sancions contra qui afavoreixi o promogui la prostitució