Notícies

El GP Demòcrata insisteix en el principi de consens institucional i la coherència com a avals per implementar el nou model de transferències comunals

21/06/2018 El Grup Parlamentari de Demòcrata ha rebutjat l’esmena a la totalitat al Projecte de llei qualificada de modificació de la Llei qualificada de transferències defensant el model i els paràmetres de finançament que estableix el text aprovat la tardor passada. El text, que s’ha hagut d’adaptar al contingut de la sentència del Tribunal Constitucional, i que únicament afecta un 8% del volum total de les transferències, no altera en cap cas les grans línies assolides i aprovades el passat mes d’octubre. Amb la modificació presentada es garanteix un text consolidat, que no deixa marge per al dubte, i que conserva el compromís adquirit amb una part significativa dels conseller generals i amb la majoria dels comuns.

Així ho ha destacat el president suplent del Grup Parlamentari Demòcrata, Miquel Aleix, qui, en la línia dels arguments exposats pel cap de Govern, ha retret a l’oposició socialdemòcrata ‘l’absència d’un text alternatiu canviant tot allò de la llei vigent que no els agrada i defensant el seu model’. D’altra banda, Aleix ha reiterat que el Projecte de llei de modificació de transferències fa les modificacions necessàries per adequar-la a la sentència de l’Alt Tribunal: ‘una modificació que no canvia el model de transferències establert’, ha insistit.

Per a la majoria Demòcrata al Consell General, les transferències tenen com a finalitat assegurar la capacitat econòmica dels comuns per a l’exercici de les seves competències, delimitades per la llei, alhora que han de ser possibilitades financerament. En aquest sentit, i tal com ha expressat Miquel Aleix en la seva intervenció al Consell General ‘els comuns han de gaudir de suficiència econòmica per exercir les seves competències que sigui compatible amb la sostenibilitat financera de l’estat’ un principi que des del grup majoritari no ha pogut veure durant cap dels debats polítics dels quals ha estat objecte el text. El grup parlamentari Demòcrata entén, doncs, tal com han expressat el conseller general Miquel Aleix i el cap de Govern que avui s’ha pogut constatar de nou que l’oposició es va limitar a agafar el model acordat amb els comuns ‘ i a jugar amb l’Excel per tal d’aconseguir que en sortissin beneficiades aquelles parròquies on hi podien tenir algun interès electoral’.

Durant la sessió del Consell General que s’ha celebrat aquest dijous també s’ha donat llum verda, amb l’únic vot contrari d’SDP, a la presa en consideració de la Proposició de llei qualificada de transparència i accés a la informació presentada per Liberals d’Andorra. El Grup Parlamentari Demòcrata ha posat de manifest l’absència de cap referència a l’ús o mal ús que es pugui fer de la documentació que es facilita als consellers generals i és en aquest sentit que la consellera general Maria Martisella ha advertit del fet que ‘recau en cadascun de nosaltres el deure de diligència i responsabilitat com a persones jurades que som’.

La cambra també ha donat el vist i plau als projecte de llei de l’ensenyament superior i de la Universitat d’Andorra. Es tracta de dos textos, tal com ha explicat el ministre d’Educació i d’Ensenyament Superior, Eric Jover, que impliquen una evolució lògica, que d’una banda s’emmarca en la maduresa de l’ensenyament superior del país i, de l’altra, en la voluntat d’adequació amb els eixos de l’espai Europeu d’Ensenyament Superior, àrea que reagrupa 48 països i del qual Andorra en forma part des del 2003.

Etiquetes: Notícies

Articles relacionats

La ministra d’Exteriors, Maria Ubach, fa un balanç del treball negociador per assolir l’acord amb la Unió Europea i reitera la voluntat i predisposició negociadora per part d’Europa
L’executiva de Demòcrates valora amb optimisme realista els resultats de l’enquesta d’opinió política