Grup Parlamentari DemòcrataNotícies

Els grups de la coalició entren a tràmit la Declaració d’emergència climàtica

2 comentaris

Els grups parlamentaris de Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos han entrat aquest divendres a la Sindicatura la Proposta d’acord de reconeixement de la crisi climàtica i de declaració de l’estat d’emergència climàtica i ecològica. El document s’ha treballat els darrers mesos de manera consensuada amb el Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i amb el col·lectiu de joves ‘Fridays For Future’ d’Andorra.

La proposta d’acord recorda que la mateixa Constitució ja exposa que l’Estat ha de vetllar per “la utilització racional del sòl i dels recursos naturals”, així com ha de garantir a les generacions futures “l’equilibri ecològic racional en l’atmosfera, l’aigua i la terra”. En aquest sentit, i tenint en compte que “l’escalfament del sistema climàtic és inequívoc”, amb afectacions que ja es noten a Andorra, els grups de la coalició demanen sumar-se a la declaració de l’emergència climàtica que s’està promovent a diversos punts del planeta. En clau nacional, consideren que la declaració ha d’anar acompanyada del desplegament prioritari de la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic del 2018, una llei “capdavantera” i “innovadora”.

En aquest sentit la Proposta d’acord demana que el Consell General aprovi el compromís de reduir les emissions anuals de gasos d’efecte hivernacle en un mínim de 37% el 2030, i impulsar la transició cap a la neutralitat de carboni.

Per aconseguir-ho, encomana el Govern a dur a terme una sèrie d’accions, en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Entre aquestes, destaca, per exemple, el foment dels productes de proximitat; elaborar una nova llei d’aigües abans del 2023; promoure plans de mobilitat sostenible per als treballadors de totes les administracions; implantar una plataforma nacional per compartir cotxe; impulsar la creació d’una taxa de CO2 finalista; destinar la taxa de tinença de vehicles a un fons verd; fomentar la producció elèctrica nacional de manera que el 2030 representi un terç del total; i la prohibició dels plàstics d’un sol ús a partir del 2021.

Així mateix, per implicar els joves en la lluita contra el canvi climàtic i fer valer les seves opinions, la Proposta d’acord demana incloure un representant a la Comissió Nacional de l’Energia i del Canvi Climàtic i a la Conferència de les parts del Conveni Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, que serien elegits pel Fòrum Nacional de la Joventut

.FFF Emergència climàtica

Una “responsabilitat” com a parlamentaris

Tant el president del grup parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat, com el president suplent del grup Liberal, Marc Magallón, han refermat que declarar l’estat d’emergència climàtica a Andorra, tal com estan fent d’altres països i ciutats arreu del món, és un “deure” i una “responsabilitat” com a parlamentaris. “Hem d’utilitzar l’embranzida dels joves del FFF per posar-nos-hi de valent”, ha manifestat Magallón.

Enseñat, per la seva part, ha exposat que les mesures que planteja el document van sobretot dirigides a dos sectors, el de la construcció, per aconseguir edificis “més eficients”, i el de l’energia, per assolir aquest 33% d’energia nacional pròpia abans del 2030.

Proposta d'acord

Enseñat i Magallón han presentat la Proposta d’acord a la Sindicatura acompanyats dels joves de FFF. Un dels seus representants, Mateu Bracque, ha assegurat que la declaració és un “pas molt favorable per a Andorra i per al planeta”. Ha recordat que agafa demandes del col·lectiu i de les formacions polítiques i que “no hem trobat cap punt a faltar”. “Estem molt contents amb el resultat”, ha conclòs.

La Proposta d’acord s’ha fet arribar tant als presidents dels grups parlamentaris Socialdemòcrata i Terceravia com als membres de la Comissió Legislativa de Política Territorial, Urbanisme i Medi Ambient.

 

Consulta aquí el document de la Declaració d’emergència climàtica

Etiquetes: Grup Parlamentari Demòcrata, Notícies

Articles relacionats

L’Executiva de Demòcrates valida el perfils dels candidats que ja han acceptat concórrer a les eleccions del 15-D
Martisella intervé davant la CEDAW per defensar els avenços duts a terme en els drets de les dones