Grup Parlamentari DemòcrataNotícies

Habitatge, transport públic i salaris centren les esmenes al pressupost dels grups de la majoria

2 comentaris

Els grups parlamentaris Demòcrata, Liberals i de Ciutadans Compromesos han presentat aquest dimarts al migdia les seves esmenes al Projecte de llei del Pressupost del 2020. Un total de 24 esmenes que, tal com han exposat els tres presidents dels grups, Carles Enseñat, Ferran Costa i Carles Naudi d’Areny-Plandolit, “donen resposta a les grans preocupacions dels ciutadans d’Andorra”. Segons l’Observatori del segon trimestre del 2019 publicat ahir pel Centre de Recerca Sociològica, habitatge, salaris i transport públic són els grans problemes del país.

En matèria d’habitatge, Costa ha explicat que s’esmena el pressupost per destinar 4,5 milions d’euros a la construcció d’habitatges d’ús social. Concretament, serà mig milió per a aquest any, dos milions el 2021 i dos més el 2022. Aquesta dotació se suma als 10 milions previstos per capitalitzar i posar en funcionament el fons publicoprivat d’habitatge, fruit de la venda d’accions d’Avatel per part d’Andorra Telecom, i que ja han estat aprovats pel Govern.

Pel que fa al transport públic, des dels grups de la majoria es pretén destinar 1,12 milions d’euros per millorar les condicions de servei de les línies d’autobusos nacionals. L’objectiu és reduir les tarifes actuals en aproximadament un 20%, per fomentar l’ús del transport públic en detriment del vehicle privat.

Els grups de la coalició aposten per reduir les tarifes actuals en aproximadament un 20%, per fomentar l’ús del transport públic en detriment del vehicle privat

En l’àmbit de la mobilitat, s’ha entrat una esmena per fer un estudi sobre l’afectació del trànsit en el tram entre la frontera hispanoandorrana i Sant Julià de Lòria, un cop entri en funcionament la fase 1 de la variant laurediana. L’objectiu és determinar quines són les inversions necessàries i viables per reduir al mínim les cues.

Pressupost 2020

Les esmenes al pressupost introduïdes pels grups de la majoria també contemplen accions que donen continuïtat a la Llei de mesures urgents en matèria d’habitatge i per millorar el poder adquisitiu. Tal com ha recordat Enseñat, aquesta llei ha permès que des de l’1 de gener s’hagi incrementat l’IPC als salaris per sota els 24.000 euros, i un 3,2% el salari mínim i les pensions. La voluntat és “seguir augmentant aquests percentatges durant la legislatura”.

Seguint amb els salaris, ha explicat Naudi, s’ha introduït una esmena per tal que els eventuals de l’Administració recuperin l’IPC dels exercicis del 2011 i el 2012. D’aquesta manera, es corregeix l’impacte que havia causat l’aplicació d’una sentència judicial i la seva corresponent translació a la Llei del pressupost del 2019. L’import es recuperarà amb caràcter retroactiu.

S’ha introduït una esmena per tal que els eventuals de l’Administració recuperin l’IPC dels exercicis del 2011 i el 2012

En l’àmbit de l’Administració també s’inclou una esmena que suprimirà la limitació dels 30 anys d’edat per poder accedir a una plaça del Cos de Duana. Aquest era l’únic cos especial que mantenia un requisit d’aquesta tipologia.

Més pressupost per a cultura

Enseñat

Dins les 24 esmenes presentades, la cultura també té un paper destacat. La principal partida és per a Sant Vicenç d’Enclar, concretament de 250.000 euros, per “fer front a les despeses de reconstrucció del campanar” i rehabilitar el seu interior, ha manifestat Enseñat. També es contemplen partides per a la conservació dels Béns d’Interès Cultural, concretament 75.000 euros; una partida ampliable per al foment de l’ús del català i una de 155.000 euros per a les obres d’aïllament i millora de la Casa-museu d’Areny Plandolit.

Costa, Naudi i Enseñat han volgut destacar que el treball que s’ha fet amb les esmenes també recullen l’externalització del servei de la gossera i gatera nacional (60.000 euros), una demanda de les associacions animalistes; l’estudi per desenvolupar el recinte multifuncional (en total 100.000 euros); i un estudi per determinar la viabilitat de tenir un circuit d’entrenament de motocicletes per seguir atraient esportistes d’elit.

RdP Esmenes pressupost

Etiquetes: Grup Parlamentari Demòcrata, Notícies

Articles relacionats

Demòcrates impulsarà una comissió de treball per frenar l’abstenció
Andorra es converteix en país capdavanter i declara l’Estat d’emergència climàtica