Articles d'opinióCarles Torralba

La gran feina de gestió dels comuns

Vivim en un país on es dona una situació cforça uriosa. Les persones que venen a treballar, durant els primers anys de residència, queden bocabadades amb la gestió que es fa dels nostres nuclis urbans per part dels comuns. Ens posen notes excel·lents, i així ho diuen les enquestes, a temes relacionats amb la netedat, serveis i propostes d’oci. Un fet que costa de trobar a països de l’entorn: a Andorra es fa un tracte exquisit de tot el que té a veure amb la cura de les poblacions.

Al cap d’un temps de residència al país, però, la situació canvia. Quan se’ls fa la mateixa pregunta, la nota ja no és excel·lent, sinó correcta. Es pot sobreentendre que s’han acostumat que la netedat i el bon tracte siguin l’habitual, la norma. Els resultats d’una bona gestió comunal s’han convertit en part del patrimoni nacional, junt amb altres aspectes com, per exemple, la seguretat. Tot plegat fa que tinguem unes valoracions molt positives dels nostres turistes, perquè ells sí que no hi estan acostumats.

Posem-ho en valor, que ens segueixi sorprenent aquesta característica tan nostra. El canvi d’imatge que ha viscut Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, per posar un exemple, és espectacular. S’han de fer molts quilòmetres per trobar un lloc semblant. Tenim les avingudes Meritxell i Carlemany interconnectades, arreglades, cuidades, ben dissenyades i il·luminades. I més ara, amb la decoració nadalenca, que ho acaba d’embellir tot. La gent té ganes de venir a visitar-nos, i així queda demostrat en el gran nombre de visitants que estem rebent aquestes dates.

El canvi d’imatge que ha viscut Andorra la Vella i Escaldes-Engordany és espectacular: s’han de fer molts quilòmetres per trobar un lloc semblant

Venen atrets per l’oferta d’esquí, però també per comprar per zones agradables o, senzillament, per passejar. A la vegada s’han posat en marxa esdeveniments per completar aquesta nova concepció del centre del país. N’és exemple el poblet de Nadal. Ha aconseguit que l’avinguda Meritxell no s’acabi tan sols a la plaça de la Rotonda, sinó que arribi fins a la plaça del Poble. Suposa un benefici obvi per a totes les botigues de la part alta de Meritxell.

Els turistes venen atrets per l’oferta d’esquí, però també per comprar per zones agradables o, senzillament, per passejar

Perquè Andorra és un espai agradable. I això, no ho oblidem, és sobretot gràcies als comuns. Tinguem-ho clar aquest proper 15 de desembre.

Etiquetes: Articles d'opinió, Carles Torralba

Articles relacionats

A favor de la governabilitat i estabilitat dels comuns
Comencen les festes de Nadal a Ordino