Articles d'opinióGema Miguel

Posem de moda l’altruisme

Si tirem d’història podem veure que els avui anomenats influencers han estat els encarregats de posar de moda tendències vàries, algunes de perdurables per sempre en el temps. No tindria prou espai en aquest article per anomenar-les.

També es creen modes en temps de crisi. I algunes és bo que les seguim. Perquè, de totes les situacions adverses, sempre se’n pot treure quelcom positiu.

El SARS-CoV-2 ens ha portat un estil de vida que mai abans havíem viscut. Però no tot és negatiu, podem veure aquests dies com bona part de la ciutadania està d’allò més ‘in’ amb una tendència que cal potenciar: l’altruisme. L’hàbit saludable i plaent d’ajudar els altres s’ha posat de moda. An aquesta ‘trend’ s’hi han sumat persones anònimes, associacions, col·lectius diversos, etc.

Animo que tots, dins les nostres possibilitats, ens sumem a aquesta tendència. També a experimentar el seu retorn. Perquè quan donem de manera altruista sentim una profunda sensació de benestar. Sempre que ho fem sense esperar res a canvi ni esperar cap recompensa.

La situació que ens ha portat el SARS-CoV-2 és una oportunitat per experimentar el fet d’ajudar pel simple plaer d’ajudar. No parlem de quan ajudem esperant compensació. Quan hi ha aquest tipus de comportament en realitat no donem, sinó que intercanviem.

Quan donem de manera altruista millorem la situació de les persones del nostre entorn. No cal que siguin grans accions, també petits actes que potser poden semblar insignificants: saludar algú amb un gran somriure, deixar passar una persona davant nostre, recollir del terra i retornar un objecte que li ha caigut a un desconegut… Hi ha mil exemples.

Quan donem de manera altruista millorem la situació de les persones del nostre entorn

Acters, hàbits senzills que formen part de la quotidianitat i, per tant, de la nostra essència, que ens reporten plaer i benestar. D’aquesta manera la societat es torna més forta i ho té més senzill per superar moments complicats com l’actual. Com deia la Mare Teresa de Calcuta: “Jo faig el que vostè no pot i vostè fa el que jo no puc, junts podem fer grans coses.”

 

Article de Gema Miguel, membre de l’Executiva de Demòcrates, publicat el 5 de maig al Diari d’Andorra.

Etiquetes: Articles d'opinió, Gema Miguel

Articles relacionats

Aiguats 1982 versus Covid-19
Sant Miquel d’Engolasters