Articles d'opinióNúria Rossell

Salut, pacients i dignitat

La salut és el nostre més preuat i, precisament aquest darrer any, l’hem valorada més que mai. Quan tenim salut, gaudim de qualitat de vida, i quan no en tenim només pensem en recuperar-la. Aquí a Andorra tenim la sort de disposar d’un sistema sanitari d’elevada qualitat (segons la revista especialitzada The Lancet, el millor del món), que vetlla per tenir una població saludable, donar-li més qualitat de vida i minvar al màxim les conseqüències de les malalties.

Aquesta setmana hem tingut dos exemples d’aquesta qualitat del nostre sistema i de com aquest s’adapta a l’evolució sanitària en pro d’oferir els millors recursos als ciutadans. Per una banda, tenim l’anunci del nou programa d’hospitalització domiciliària, presentat pel ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i pel director general del SAAS, Josep Maria Piqué. Pràcticament tots hem hagut de fer estada a un hospital en algun moment de la nostra vida i és ben cert que no és una experiència precisament agradable. Per tant, és molt destacable que, a partir del mes de juny, el SAAS ofereixi als pacients la possibilitat de poder evitar aquesta hospitalització. I encara més, ofereixi la possibilitat de poder canviar-la per una estada a casa.

Per al pacient els beneficis són múltiples. Disminueix el risc que agafi infeccions (gairebé el 10% dels hospitalitzats en desenvolupen); li dona més intimitat i major llibertat durant el procés de convalescència; afavoreix l’atenció més personalitzada (del familiar que es compromet a ser la figura del cuidador); i permet adaptar millor la seva dieta (prop de la meitat dels pacients perden pes quan fan estades a l’hospital). Així mateix, i sobretot essencial en el cas de persones molt joves i de persones d’edat avançada, no deslocalitza el malalt del seu entorn familiar.

L’hospitalització dmiciliària disminueix el risc que d’infeccions, permet més intimitat i major llibertat durant el procés de convalescència

Per tot plegat, la satisfacció del pacient acaba sent, de ben segur, molt més elevada que si ha de fer estada a un llit d’hospital.

Per al SAAS, els aspectes positius també superen de llarg els possibles inconvenients. Per exemple, creix la disponibilitat de llits per als malalts que requereixen alts recursos tècnics o una elevada especialització en el tractament; es redueixen les infeccions o contagis (aspecte important sobretot en temps de Covid) i s’aconsegueix reduir el cost per pacient fins a un 40%. Aquest estalvi econòmic permet destinar més recursos en altres àrees, per seguir augmentant la qualitat sanitària.

Per exemple, aquests recursos es poden destinar a programes com l’Aptitude, que és precisament la segona bona notícia sobre salut d’aquesta setmana. El ministre, el director del SAAS i la cap de Servei d’Envelliment i Salut Eva Heras han presentat la segona prova pilot del programa, que es farà a la parròquia de Sant Julià de Lòria. La primera es va fer a Canillo.

El projecte Aptitude, que Andorra desenvolupa conjuntament amb França i Catalunya, té com a objectiu revertir la fragilitat de les persones majors de 65 anys perquè puguin retardar la seva dependència o institucionalització. I ho fa de manera personalitzada, a través del foment de l’exercici físic, la gestió emocional i els hàbits saludables. Però també amb investigació i recerca en el camp de la geriatria.

L’hospitalització domiciliària i l’Aptitude són dos bons exemples d’avenços sanitaris i socials que beneficien el conjunt de la població d’Andorra, que ajuden a minorar les conseqüències de patir una malaltia o de no gaudir de bona salut. A més, el que també és important és que, tant un com l’altre, ho fan des del respecte per les persones, preservant la dignitat dels pacients i fomentant que, en la mesura del possible, no hagin de trencar amb el seu entorn i vincles més propers.

 

Article de la consellera general Demòcrata, Núria Rossell, publicat a El Periòdic d’Andorra el 15 de maig del 2021.

Etiquetes: Articles d'opinió, Núria Rossell

Articles relacionats

L’orgull de ser d’Ordino
Lleis que s’incompleixen