Articles d'opinióJordi Vilanova

Lleis que s’incompleixen

1 comentari

L’article 98 de la Llei de finances comunals diu que “s’ha de trametre al ple del comú, trimestralment i dins del trimestre següent”, la memòria de l’execució del pressupost, les seves modificacions, moviments i tresoreria.

Tenint en compte que portem gairebé un any i mig de mandat, les corporacions haurien d’haver presentat fins a la data quatre memòries del pressupost, a més d’una cinquena (primer trimestre del 2021) que hauran de presentar no més tard d’aquest juny. Però, en el cas del comú d’Escaldes-Engordany, d’aquestes no n’han presentat cap. És a dir, ni els consellers de la minoria ni la població d’Escaldes-Engordany sabem quants diners es va gastar la majoria el 2020, ni tampoc quin percentatge del pressupost va executar. A més, tampoc ho sabem perquè encara no ha passat pel consell de comú la liquidació del pressupost del 2020, cosa que també comporta l’incompliment d’una altra llei, la del Tribunal de Comptes, que estableix que la liquidació s’ha de presentar no més tard de l’1 d’abril.

És obligació i responsabilitat del comú informar, per respecte i transparència. I més tenint en compte que el 2020 ha estat un any de variacions importants en els pressupostos comunals.

Ens hem queixat en reiterades ocasions, però la resposta sempre ha estat que es facilitarien les memòries “en breu”. D’aquest “en breu” ja han passat uns quants mesos.

Finalment, i després que els consellers de Demòcrates féssim una roda de premsa per denunciar la situació, la majoria ens ha escoltat i presentarà, en el consell de comú d’aquest dimecres, les execucions pressupostàries del primer, segon i tercer trimestre del 2020. Fet que ens satisfà perquè implica un exercici de transparència cap a la població d’Escaldes-Engordany. Però encara resten pendents, recordem, la memòria del quart trimestre i la liquidació del pressupost.

Demanem a la cònsol que prengui les mesures escaients i que, si no és capaç de trobar un cap de Finances (fa setze mesos que no en té), contracti per la via d’urgència una empresa que posi al dia la comptabilitat d’una corporació que aquest 2021 gestionarà el pressupost més elevat de la seva història: 34 milions.

La poblaciódret a saber com i a què es destinen els seus diners.

Article del conseller de DA al comú d’Escaldes Engordany, Jordi Vilanova, publicat al Diari d’Andorra el 18 de maig del 2021. 

Etiquetes: Articles d'opinió, Jordi Vilanova

Articles relacionats

Salut, pacients i dignitat
Com afecta als ciclistes el nou Codi de Circulació?