Articles d'opinióJordi Ribes

Tots som culpables

Sóc empresari des de fa prop de sis anys, i reconec que tenir una empresa és patir alts i baixos permanents i el reconeixement no sempre és el que ens esperem. Però continuem batallant.

La Covid-19 no només ha afectat la salut de les persones, sinó també la del teixit empresarial. Les defuncions dels negocis han estat nombroses, i les conseqüències deixaran seqüeles a moltes empreses que, amb el temps, també acabaran tancant.

El Govern, durant la primera onada, va respondre de forma extraordinària salvant més empreses del tancament del que ens podríem imaginar. Però les conseqüències d’una actuació tan directa i eficaç fa que l’Estat hagi de replantejar totes les inversions de futur. Es prioritzarà la salut i l’educació, però no podem deixar de banda altres partides que representen també un afegit al nostre país. Cultura, turisme, medi ambient, ordenament territorial… totes tenen la seva importància perquè, directament o indirecta, van lligades a moltes empreses del país i sostenen l’economia. Ara, davant d’una segona onada que ha aparegut amb més força de la qual ningú es podia esperar i, potser fins i tot abans de temps, no podem demanar miracles. El Govern continuarà al costat de les empreses, però no li podrà tremolar el pols si ha de prendre mesures per frenar el creixement de la Covid-19.

Sento crítiques vers l’Executiu. La rumorologia del confinament pesa sobre les empreses com una espasa de Dàmocles. Però la culpa no és del Govern, és de tots nosaltres. Joves, treballadors, famílies, amics. Les escoles prenen totes les mesures possibles, però les infeccions poden aparèixer a les mateixes portes i no a l’interior. Les reunions d’amics, en què teòricament no hauria de passar res, són un pol de reproducció importantíssim, i els bars n’han patit les conseqüències. I la nostra voluntat de no respectar les regles, reunint-nos, saludant-nos, fent trobades i viatjant, ho agreuja.

Les reunions d’amics, en què teòricament no hauria de passar res, són un pol de reproducció importantíssim, i els bars n’han patit les conseqüències

El Govern no és el dolent, els únics culpables som tots. Com a empresari només puc demanar que siguem conscients que els nostres actes faran perdre llocs de treball, tancar empreses i greus problemes econòmics a les famílies. El Govern no ens podrà ajudar a tots.

 

Article del secretari de Comunicació de Demòcrates, Jordi Ribes, publicat l’11 d’octubre del 2020 al Diari d’Andorra.

Etiquetes: Articles d'opinió, Jordi Ribes

Articles relacionats

Les regles del joc dels actius digitals
Diversificar l’endeutament