Consell GeneralNotícies

Tret de sortida de la IX legislatura amb l’elecció de Carles Enseñat com a Síndic General

La sessió constitutiva del Consell General celebrada aquest dimecres al migdia ha servit per donar el tret de sortida a la IX legislatura constitucional d’Andorra. En aquesta, s’ha votat al Demòcrata Carles Enseñat com a nou Síndic General d’Andorra, càrrec que ocuparà acompanyat de la també Demòcrata Sandra Codina, que exercirà de Subsíndica General. Així ho han escollit els consellers i conselleres generals d’aquesta legislatura 2023-2027, en una votació que s’ha tancat amb 17 vots a favor i 11 blancs i que, per tant, no ha requerit segona volta.  També a la sessió d’aquest dimecres, que ha tingut lloc a Casa de la Vall, ha quedat constituïda per votació majoritària la resta de la Sindicatura, la qual comptarà amb la Demòcrata Carol Puig i amb  Maria Àngels Aché com a secretàries.

En el seu primer discurs com a Síndic General, Enseñat ha subratllat que una bona part dels consellers generals “som fills, políticament parlant, de l’Andorra constitucional”, el que fa que es donin de la mà al Consell “dues generacions polítiques: la que va fer la Constitució i la que ha viscut plenament dins de la Constitució”.  Però el Síndic encara ha volgut anar més enrere, i ha manllevat paraules de dos síndics, Francesc Cairat (anys 50) i Julià Reig (anys 70). El primer va demanar “conservar un sistema de govern lliure de les xacres que han afectat altres països” i que poden afectar “l’estabilitat de les institucions“. El segon, amb un discurs que sense cap dubte podria ser utilitzat en l’actualitat, va defensar que el “desenvolupament econòmic no pot perjudicar la configuració geogràfica de la terra andorrana, el paisatge, la bellesa natural i el medi ambient, que són, malgrat tot, la nostra millor riquesa”.

Tornant als seus temps, Enseñat ha defensat que, en una societat que ha d’encarar “reptes complexos, el Consell General ha de guanyar-se cada dia el continuar sent la més alta institució de reflexió, de diàleg, de debat i de presa d’acords de país i pel país“.  I això es fa amb “temps, treball i rigor per fer les millors lleis; per buscar les millors solucions als reptes socials i econòmics d’Andorra; per teixir els consensos més amplis”, ha afirmat, afegint que, “com a Síndic General em comprometo a ser-ne garant i defensor“. Defensor també d’un Consell “transparent, obert als ciutadans i que escurça la distància entre la institució i el poble sobirà”.

Enseñat: el Consell General ha de guanyar-se cada dia el continuar sent la més alta institució de reflexió, de diàleg, de debat i de presa d’acords de país i pel país

Fins que Enseñat no ha jurat el càrrec de Síndic, la sessió ha estat presidida pel Demòcrata Jordi Jordana, per tractar-se del conseller general de més edat de la parròquia de Canillo . En el seu discurs introductori ha demanat als consellers i conselleres generals “treball per aconseguir el millor per Andorra i per als ciutadans que han dipositat la seva confiança en nosaltres”. “El nostre compromís”, ha afegit “és correspondre a aquesta confiança amb esforç i dedicació, posant per davant de tot el bé comú i l’interès general“, ha manifestat. Jordana també ha tingut unes paraules per Enseñat, abans de cedir-li el seu lloc com a president de la sessió: “Estic segur que representareu amb dignitat el Consell General i l’apropareu als ciutadans”, ha exposat. També ha recordat que el Síndic prové d’una tradició familiar molt vinculada a la política d’Andorra i al Consell General, a la qual el mateix Enseñat li està donant continuïtat des de fa tres legislatures. “La vostra experiència i qualitats personals, capacitat d’anàlisi assossegada, empatia i compromís auguren que sereu un bon síndic i que desenvolupareu aquesta tasca amb el rigor i la visió d’Estat que el càrrec requereix“, ha conclòs Jordana.

La Sessió Constitutiva d’aquest dimecres ha finalitzat amb el jurament o promesa del càrrec de les conselleres i consellers generals. Per part de Demòcrates ho han fet Xavier Espot, Meritxell López, Carol Puig, Jordi Jordana, Jordi Torres, Maria Martisella, Berna Coma, David Montané, Guillem Casal, Conxita Marsol,  Alain Cabanes i Trini Marín.

                 

En acabar la sessió, ha tingut lloc la tradicional fotografia dels nous consellers i conselleres a les escales de Casa de la Vall.

Etiquetes: Consell General, Notícies

Articles relacionats

Jordi Jordana i Maria Martisella encapçalaran el Grup Parlamentari Demòcrata
Constituït el Grup Parlamentari Demòcrata