Consell GeneralNotícies

Andorra reforça el seu marc legislatiu en matèria de protecció de dades i l’adapta a les directives de la UE

1 comentari

El Consell General ha aprovat aquest dijous la Proposició de llei qualificada de protecció de dades personals, entrada pels grups de la coalició i pel grup socialdemòcrata. El text actualitza la primera llei que regulava aquesta matèria, i que data del 2003. La proposició de llei aprovada en la sessió ordinària d’avui amplia, reforça i consolida el marc legislatiu del país pel que fa a la protecció de dades personals i inclou un règim sancionador per als possibles incompliments. A més, el nou redactat compleix amb les directrius actuals en la matèria que marca la Unió Europea.

Tal com ha exposat en nom de la majoria el conseller general del Grup Parlamentari Demòcrata, Joan Carles Ramos, que “l’entorn digital ha esdevingut en els darrers anys un dels nostres principals hàbits de relació i convivència”, fet que fa comportat que hi proliferin “les nostres dades personals, econòmiques, comercials, laborals, etc.”. En aquest sentit, la llei “garanteix que aquestes es gestionin de forma segura, transparent i amb total respecte pels nostres drets constitucionals”. Així mateix, permet adaptar Andorra a dues legislacions europees: el Reglament de la UE 2016/679 (RGPD) i la normativa UE 2016/680, que són “una referència jurídica en l’àmbit internacional”.

Alguns dels aspectes destacats que incorpora la nova llei, ha destacat Ramos, és el reforç i la supervisió contínua que tindrà tota l’activitat de gestió i tractament de dades personals; la regulació dels drets amb relació a les persones difuntes, el consentiment dels menors d’edat, el dret a l’oblit i el dret a la neutralitat d’internet; o l’atorgament de més competències i de potestats coercitives a l’Agència Andorrana de Protecció de Dades.

Pel que fa al règim sancionador, el text diferencia entre les sancions que poden rebre els privats, que inclouen penalitzacions econòmiques, i les sancions a les administracions públiques que seran disciplinàries i recauran sobre les persones que no han complert amb les obligacions en protecció de dades que recull la llei.

El text diferencia entre les sancions que poden rebre els privats, que inclouen penalitzacions econòmiques, i les sancions a les administracions públiques que seran disciplinàries

Per últim, aquest dijous també s’han aprovat els nomenaments de dues inspectores per a l’Agència Andorra de Protecció de Dades. Les candidatures de Gemma Gasset Garrallà i Agda Castillo Massoni, que comptaven amb l’aval dels grups de la majoria i del socialdemòcrata, han estat aprovades amb el suport de tota la cambra. 

Etiquetes: Consell General, Notícies

Articles relacionats

Mònica Bonell participa a Atenes a la Conferència de presidentes i presidents de Parlament del Consell d’Europa
Els consellers Demòcrates critiquen la poca concreció i manca de transparència amb el projecte Caldes