Eleccions Comunals 2023Notícies

Demòcrates governarà a quatre comuns i sumarà des de l’oposició a E-E, Sant Julià i Andorra la Vella

1 comentari

Les Eleccions Comunals d’aquest 17 de desembre confirmen que Demòcrates segueix sent la formació majoritària al país, també a les corporacions. De les set parròquies, Demòcrates governarà a quatre: Canillo, Encamp, Ordino i la Massana, en aquest darrer cas amb consellers acompanyant als aliats de Ciutadans Compromesos. El resultat global, per tant, és satisfactori, ja que DA manté els comuns que governa des del 2015. En perd un dels que governava el 2019, Andorra la Vella, i no ha pogut recuperar Escaldes-Engordany, malgrat fer un resultat honorable tenint en compte que competia contra una cònsol sortint.

Des de la majoria, també des de la minoria, el que és segur és que Demòcrates es compromet a continuar treballant pel bé dels ciutadans, les parròquies i tot el país, tal com ha fet des del 2011 a cadascuna de les administracions públiques que ha liderat.

La formació política també felicita les candidatures vencedores, Enclar a Andorra la Vella, Consens a Escaldes-Engordany i Desperta Laurèdia a Sant Julià de Lòria, a qui allarga la mà per definir un treball conjunt i constructiu al llarg de tot el mandat als respectius comuns. Fent una oposició constructiva i lleial.

El president de Demòcrates, Xavier Espot, s’ha trobat amb tots els candidats i militants del partit un cop escrutat el 100% dels vots i després de proclamar-se oficialment els resultats. En el seu parlament de balanç, ha definit el resultat com “agredolç“. Per una banda, “si algú ha guanyat les eleccions és DA i els seus aliats“, perquè “ho hem fet a la majoria de les parròquies”, així com “també en termes numèrics“, ja que la suma dels vots totals dona 900 més a Demòcrates que els de la unió de la resta de formacions. 

La formació es compromet a continuar treballant de manera lleial, des de la majoria o la minoria, pel bé dels ciutadans, les parròquies i tot el país

Pel que fa a les parròquies on no s’ha obtingut la victòria, en el cas d’Andorra la Vella, Espot ha manifestat que la candidatura encapçalada per David Astriémereixia guanyar“, perquè ha fet una “gestió impecable els darrers vuit anys“. També ha tingut unes paraules per la candidatura escaldenca, que encapçala Anna Garcia. “Amb una altra candidata al capdavant no hauríem fet el resultat que hem fet a Escaldes-Engordany“. Per això, “no tinc cap dubte que ella serà la cònsol d’Escaldes-Engordany d’aquí a quatre anys“. 

En termes globals i pel que fa al desplegament de la jornada electoral, s’ha desenvolupat sense incidències, amb la participació de 16.644 electors, el que representa el 54,75% del cens electoral. En comparativa als comicis comunals del 2019, ha baixat un 1,79%.

 

Canillo: “Ara toca escoltar la gent i donar resposta als seus neguits”

A Canillo, on Demòcrates + Independents era l’única formació que es presentava a la contesa electoral, la participació ha estat del 56,06%. Els taronges han obtingut 432 vots, dels 684 vots emesos. El futur cònsol, Jordi Alcobé, ha reconegut que el repte durant la campanya era lluitar contra l’abstenció, per això han fet un “porta a porta molt intens“, especialment per explicar el projecte als “300 votants nous que no coneixíem“. Ara se li donarà continuïtat a aquesta feina, des del Comú. “Toca escoltar la gent, posar en pràctica tot el que hem fet durant la campanya i donar resposta als seus neguits“, ha manifestat Alcobé. El cònsol ha garantit que governaran de manera propera, “estant a prop del ciutadà”, de manera presencial però també fent ús dels canals virtuals.

 

Encamp: “Ha quedat demostrat que tenim un projecte per Encamp i el Pas”

A Encamp, Units per al Progrés + Demòcrates + Independents han guanyat de manera aclaparadora, amb el 68,21% dels vots. “Atribueixo aquesta victòria a la bona feina feta els darrers quatre anys, ha quedat demostrat que tenim un projecte per Encamp i el Pas de la Casa“, ha manifestat l’actual i també futura cònsol pels quatre anys vinents, Laura Mas. “Hem invertit molts diners pel benestar dels ciutadans, per consolidar una parròquia residencial de qualitat, com a destinació turística, esportiva i familiar”. Per als propers quatre anys, ha afegit, “no ens volem oblidar de cap ciutadà ni de cap situació“, i des de demà mateix “començarem a desplegar tots els projectes que portem al programa electoral”,, ha garantit Mas. 

 

Ordino: “Portàvem un projecte per a la parròquia, i això és el que ha fet la diferència”

La candidatura d’Acció Comunal d’Ordino + Demòcrates + Independents + SDP s’ha endut la victòria aquest diumenge amb el 55,6% dels vots. Un dels motius, a parer de la futura cònsol, Maria del Mar Coma, és perquè “nosaltres hem portat un projecte, una proposta per a la parròquia, i això és el que ha fet la diferència“. Coma s’ha compromès a treballar, des del primer dia, “per a tots els ciutadans“. Pel que fa a les prioritats a partir d’ara, s’ha referit a les modificacions al Pla d’Urbanisme de la parròquia, el futur centre sociosanitari i, per sobre de tot, “posar les persones al centre de les nostres polítiques“, a través d’un Comú “obert, on tothom ens pugui expressar les seves preocupacions”.

 

Andorra la Vella: “Coneixem el Comú, treballarem de manera constructiva”

A Andorra la Vella, la unió de totes les forces contra DA ha anat en contra de la llista encapçalada per David Astrié, que ha obtingut el 47,48% dels vots. Després de felicitar els vencedors, Enclar, Astrié ha exposat que, a partir d’ara, “ens tocarà treballar de valent, des de l’oposició, de manera constructiva“, perquè “coneixem el Comú i la parròquia, i tenim vuit anys viscuts“. Astrié ha garantit que aquestes dues setmanes “ens hem esforçat per explicar el nostre programa, però ara toca reposar el cap i fer valoracions en fred”, després de deixar passar uns dies.

 

Escaldes-Engordany: “Farem una oposició constructiva i per tots els ciutadans d’E-E”

La candidatura de Demòcrates + Acció + SDP + Independents era qui tenia la papereta més difícil, ja que es disputava el Comú amb una cònsol sortint. Però el resultat ha estat igualat i, fins i tot en algun moment de la nit, han anat al davant en el recompte de vots. Al final, han obtingut la confiança del 48,51% dels electors, molt a prop de la llista guanyadora. “Ha estat una nit intensa, felicitem Consens pels seus resultats”, ha valorat la candidata Anna Garcia. A partir d’aquí, els propers anys “treballarem pel benefici de tots els ciutadans d’Escaldes-Engordany, els que ens han votat i els que no, des de l’oposició i de manera constructiva, com hem fet durant la campanya“, ha refermat.

 

Totes les fotos de la jornada del 17 de desembre, aquí.

Etiquetes: Eleccions Comunals 2023, Notícies

Articles relacionats

Projecte de centre sociosanitari públic, on els ordinencs hi tindran prioritat
Aprovat el marc pressupostari de l’Estat per al mandat 2024-2027