Consell GeneralNotícies

Demòcrates vota a favor d’un pressupost que “combat els problemes reals de la població amb les capacitats reals del país”

1 comentari

El Grup Parlamentari Demòcrata ha votat a favor del Projecte de llei del pressupost per a l’exercici 2020, que s’ha debatut aquest dijous al Consell General. En la seva intervenció, el president del grup, Carles Enseñat, ha remarcat que els comptes presentats pel Govern assoleixen tres grans objectius: la promoció econòmica i social per generar més oportunitats per al país; la continuïtat de la inversió pública; i l’aposta pels serveis públics de qualitat que necessita la població. El ‘sí’ contundent dels consellers demòcrates es justifica també pel fet que el pressupost “no fa volar coloms” i presenta “mesures reals, que combaten problemes reals de la població” amb les “capacitats reals que el país té en l’actualitat”.

Les esmenes presentades per la coalició parlamentària i el treball en comissió han introduït millores a la proposta pressupostària. Tal com ha recalcat Enseñat, s’ha aconseguit que els eventuals recuperin poder adquisitiu gràcies a l’esmena per corregir l’impacte de la sentència judicial que els treia l’IPC del 2011 i 2012. “Refermem els compromisos que l’Estat té amb els diferents col·lectius de la funció pública, respectant tots i cadascun dels drets que els hi són propis i apostant per la seva formació”, ha subratllat.

Refermem els compromisos que l’Estat té amb els diferents col·lectius de la funció pública, respectant tots i cadascun dels drets i apostant per la formació

Una altra esmena destacada per Enseñat és la que permetrà augmentar l’IPC de les pensions inferiors al salari mínim. En aquest punt,  ha estat contundent, reiterant que Demòcrates continuarà apujant el salari mínim fins a arribar al 60% del salari mitjà, és a dir fins als 1.240 euros mensuals, continuarà incrementant les pensions i impulsant la pujada dels sous inferiors al salari mitjà “perquè la nostra societat guanyi poder adquisitiu”.

Fent referència a la situació de l’habitatge, especialment el mercat de lloguer, ha destacat l’esmena per dotar una partida de 4,5 milions per construir habitatge per a les persones que més ho necessiten. I pel que fa a la llei de mesures urgents que va entrar en vigor l’1 de gener i que congela els lloguers, “la continuarem votant tantes vegades com sigui necessari perquè no deixarem la ciutadania de costat”, ha assegurat.

Continuarem votant la congelació dels lloguers tantes vegades com sigui necessari perquè no deixarem la ciutadania de costat

Una altra esmena destacada és la que possibilitarà un estudi de mobilitat entre la frontera i la variant de Sant Julià per acabar amb les retencions quilomètriques a l’entrada del país, la que permetrà reconstruir el campanar de Sant Vicenç d’Enclar i la destinada a reforçar els Béns d’Interès Cultural. Sense marxar de l’àmbit cultural, Enseñat ha garantit que es mantenen, de cara a futurs exercicis, els projectes del Museu Nacional, Arxiu Nacional i Museu de l’Automòbil.

Finalment, el grup demòcrata s’ha tornat a comprometre a fer les modificacions legislatives que calguin i a destinar els recursos econòmics necessaris per tractar la creixent problemàtica dels joves amb problemes d’addiccions i trastorns de conducta.

“Tenim el convenciment”, ha conclòs “que estem davant del millor pressupost possible per aconseguir donar resposta als reptes econòmics i socials que aquest país i els seus ciutadans tenen per al 2020”.

Enseñat pressupost

‘No’ a les deu reserves d’esmena socialdemòcrates

Prèviament al debat del pressupost, s’han votat les deu reserves d’esmena presentades pel grup socialdemòcrata. Des de la coalició s’han rebutjat propostes com reduir la partida destinada a la pavimentació de les carreteres i destinar-la a millorar l’accessibilitat dels edificis públics. Enseñat ha recordat que el Govern ja fa anys que ha treballat en aquesta direcció i que, de fet, ja al pressupost del 2020 es contempla l’adequació dels dos únics centres escolars que encaren pendents en termes d’accessibilitat, així com una intervenció a les dependències de l’Obac. A la vegada, Enseñat ha lamentat que els socialdemòcrates vulguin reduir una partida per a pavimentació que ja s’ha escurçat considerablement els darrers anys i que, a més, posaria en perill la capacitat econòmica “per actuar de manera eficient davant possibles desperfectes” de la via pública.

Dins les reserves d’esmena també ha entrat en el debat del ple la desviació de la Massana. Tant des del Govern com des de la coalició s’ha volgut deixar clar que “és una prioritat”, però que ara tots els focus s’han de projectar cap al vial de Sant Julià i a la millora global del trànsit de l’accés sud del país. “Nosaltres no juguem a crear expectatives”, ha exposat Enseñat. Es destinarà el pressupost escaient en futurs exercicis quan es tingui clar el cost global del projecte massanenc.

 

Es destinarà el pressupost escaient en futurs exercicis quan es tingui clar el cost global del projecte de la desviació de la Massana

Finalment, el president del grup Demòcrata ha defensat el Fons de Reserva de Jubilació de les crítiques del PS. Els ha recordat que els darrers anys “ha fet una destacada tasca, i així ho demostren les xifres dels darrers comptes, amb ingressos superiors a la inflació en el mitjà termini”. Ha afegit que “s’ha guanyat la nostra plena confiança en les seves necessitats pressupostàries”. El president del grup demòcrata ha lamentat la reserva d’esmena socialdemòcrata que pretenia reduir una de les seves partides, destinada a la gestió, perquè implica encallar al seu correcte funcionament.

Pressupost 2020 debat

Etiquetes: Consell General, Notícies

Articles relacionats

Els grups de la coalició i el Govern es coordinen per abordar la problemàtica dels joves amb addiccions
Les III jornades Martí Salvans comencen a agafar forma