Eleccions comunals 2019Notícies

‘En Comú per Encamp’ garanteix la continuïtat de l’FC Andorra a la parròquia

‘En Comú per Encamp’ aposta pel turisme esportiu com un dels atractius de la parròquia. Es treballarà perquè les instal·lacions encampadanes siguin un referent internacional per a les estades d’equips professionals, tant a Encamp com al Pas de la Casa. El número sis de la candidatura, Xavier Fernández, ha destacat que “està pràcticament tancada la continuïtat del Futbol Club Andorra al camp de Prada de Moles (on ha tingut lloc l’acte d’aquest dimecres), i ha assegurat que hi ha una “molt bona sintonia amb l’entitat”.

El candidat ha destacat, però, que “donarem un ampli suport a tots els clubs esportius de la parròquia, ja que Encamp està compromesa amb l’esport”, tant en l’àmbit de la pràctica saludable, com competitiu, professional i com a pol d’atracció turística. Fernández, amb el lema ‘Més Esport, Més Encamp’, ha garantit que es donarà continuïtat a esdeveniments esportius ja consolidats com l’Spartan Race, però que al mateix temps se’n crearan de nous. Ha fet especial esment a “una prova de mitja marató que volem que entri dins del calendari internacional d’aquest tipus de curses”.

Finalment, ‘En Comú per Encamp’ té com a gran aposta que clubs internacionals de prestigi facin les estades de preparació a les instal·lacions de la parròquia. Seguiran venint, per exemple, seccions de l’FC Barcelona, però també hi ha acords amb equips d’elit de natació com el Sant Andreu o el Barcelona, perquè facin estatges en alçada.

Fernández ha estat acompanyat per la cap de llista, Laura Mas, que s’ha manifestat com una apassionada de l’esport, ja que havia jugat tant a futbol com a rugbi.

Demòcrates d’Escaldes anuncia un paquet d’accions per pal·liar la problemàtica de l’habitatge

Escaldes EC2019

El número 7 de la llista de Demòcrates+Independents d’Escaldes-Engordany, Enric Castellet, i la número 6, Lorena Jordana, han detallat aquest dimecres les propostes sobre habitatge que duran a terme si guanyen les eleccions del 15 de desembre. Són accions que cerquen augmentar l’oferta d’immobles, ha exposat Castellet, i que no es plantegen a curt termini, sinó que s’han pensat perquè segueixin tenint efecte a mitjà i llarg termini.

En primer lloc, ha detallat Castellet, es posarà a disposició del Govern el terreny de l’avinguda del Pessebre de davant del cementiri, perquè el pugui incorporar al fons publicoprivat d’habitatges que s’impulsarà pròximament. En segon, s’està estudiant l’opció de destinar les plantes superiors de l’edifici sociocultural de Fiter i Rossell a pisos de lloguer a preus assequibles. En aquest punt, el número 7 de la llista ha garantit que els veïns de la zona no perdran els serveis bàsics que ofereix aquest edifici, i que únicament es reubicaran algunes activitats socials que s’hi desenvolupen.

Castellet també ha anunciat que es donarà incentius als promotors d’edificis. Per exemple, en lloc de compensar econòmicament el Comú quan vulguin desenvolupar un projecte, podran cedir pisos per a lloguer.

En matèria de pisos turístics, tots els que no compleixin la normativa vigent es recuperaran per a ús residencial. Així mateix, els propietaris de pisos turístics també rebran incentius en cas que els retornin al mercat de lloguer.

Finalment, Demòcrates+Independents també proposen que la cessió obligatòria del 15% en sòl urbà que els propietaris han de donar al Comú sigui inferior en cas que el projecte es destini a pisos de lloguer a preus accessibles.

Els ponts tibetans seran un dels grans reclams del circuit turístic que vol tirar endavant Demòcrates de Canillo

Ponts tibetans

Demòcrates+Independents de Canillo ha fet l’acte de campanya d’aquest dimecres a l’inici del camí que porta a la Vall del Riu, perquè és precisament el punt de sortida del projecte de ponts tibetans que ha impulsat l’actual corporació. Serà un nou atractiu turístic per “desestacionalitzar” l’oferta de Canillo, ha plantejat el candidat a cònsol major, Francesc Camp. És a dir, per atraure turistes més enllà de l’hivern, i complementar el Mirador del Roc del Quer, aposta taronja que ha estat un èxit, ja que rep més de 200.000 visitants l’any. Els ponts tibetans seran atracció estrella del gran circuit per la parròquia que vol tirar endavant la candidatura Demòcrata.

Camp ha recordat que Canillo compta amb molts atractius turístics i que “és el moment d’enllaçar-los”. Però el circuit superarà els 40 quilòmetres, pel que la idea és enllaçar-lo amb camins, ginys mecànics i vehicles elèctrics perquè el puguin fer famílies, gent gran o persones que no tenen una gran condició física.

Els atractius són molts: el Roc del Quer, els ponts tibetans, l’oferta d’ENSISA -també la de l’estiu-, el romànic, i d’altres propostes culturals. “Ho volem fer senzill, atractiu i dinàmic”, ha manifestat el cap de llista.

Per la seva part Cerni Pol, número 5 de la candidatura, ha estat l’encarregat de detallar el projecte dels ponts tibetans. Té un cost de 2,6 milions d’euros i inclou una passarel·la de 600 metres, “de les més llargues del món”, així com una passarel·la que arribarà fins al mirador del Roc del Quer.

‘En Comú per Andorra la Vella’ augmentarà les subvencions a clubs esportius i millorarà les instal·lacions existents

L’esport en general i l’activitat que desenvolupen clubs i entitats esportives de la parròquia és un dels aspectes destacats que vol potenciar la candidatura d’‘En Comú per Andorra la Vella’. El número 6 de la llista, Alain Cabanes, ha anunciat la proposta d’augmentar les subvencions i de millorar les instal·lacions actuals. De fet, l’acte d’aquest dimecres s’ha fet a l’Estadi Comunal, per escenificar la promesa de dur a terme el projecte de remodelació de la instal·lació.

El camp de futbol es reformarà perquè tingui les mides reglamentàries, es faran millores a la pista d’atletisme perquè estigui homologada internacionalment i s’ampliaran les grades actuals. Cabanes ha recordat que actualment aquest projecte està en fase de concurs i que no serà fins al gener que es podran conèixer les diferents propostes arquitectòniques. És a dir, serà un treball de la propera corporació tirar endavant aquesta important reforma. ‘En Comú per Andorra la Vella’ es compromet a dur-la a terme, ha explicat Cabanes. En funció de la magnitud de la proposta guanyadora, es començaran les obres per tal que estiguin enllestides pels Jocs dels Petits Estats del 2021, o es deixaran per a després de la celebració d’aquest esdeveniment.

L’obra es planteja perquè sigui una inversió a llarg termini i perquè en puguin gaudir tots els clubs i entitats de la parròquia.

‘En Comú per Ordino’ garanteix la preservació i la posada en valor del patrimoni cultural de la parròquia

Pedra seca Rabadà

La tècnica centenària de la pedra seca, que es pot trobar, per exemple, a murs de camins i a orris de la parròquia d’Ordino, és un exemple de patrimoni arquitectònic i cultural que la candidatura d’‘En Comú per Ordino’ vol seguir posant en valor. “Tenim un patrimoni natural, les muntanyes, que hem de conservar i preservar, però també n’hi ha un d’etnològic i arqueològic que hem de donar a conèixer a la gent”, ha manifestat la número 9 de la llista, Meritxell Rabadà. D’aquesta manera també es pot convertir en un reclam cultural i turístic.

En aquest sentit, Rabadà ha garantit que les dues línies d’actuació sobre patrimoni cultural històric que ha posat en marxa l’actual corporació es mantindran si ‘En Comú per Ordino’ guanya les eleccions del 15 de desembre. Per una banda, el conveni en vigor amb la Universitat Autònoma de Barcelona, per estudiar la simbiosi i la interacció entre el medi i les societats que han viscut a la parròquia. Per altra, se seguirà donant suport “i tota l’ajuda que necessitin” a iniciatives privades, com el cas de Cal Pal.

En totes dos vessants la tècnica de la pedra seca és peça clau d’estudi. L’acte d’aquest dimecres s’ha fet precisament als orris d’Encodina, que recentment s’han rehabilitat utilitzant aquesta tècnica. Com també s’ha rehabilitat el mur del camí de Sornàs.

Tot plegat, accions per seguir “donant a conèixer la nostra riquesa cultural”, ha defensat Rabadà, que ha estat acompanyada del número 9 de la llista, Antoni Escabrós.

Etiquetes: Eleccions comunals 2019, Notícies

Articles relacionats

‘En Comú per Ordino’ respon a Dolsa amb dades ratificades pel Tribunal de Comptes sobre l’endeutament del 2007
‘En Comú per Encamp’ deixa petita la sala de la Valireta en la reunió de poble