Consell GeneralNotícies

L’aprovació del pressupost 2021 garanteix la continuïtat del paquet Covid d’ajudes i accions per a la població

1 comentari

El Projecte de llei del Pressupost per a l’any 2021 s’ha aprovat aquest dijous gràcies als vots dels grups de la majoria (Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos). L’aprovació dels comptes a mitjans de desembre garanteix que el pressupost entri en vigor l’1 de gener i també la continuïtat de les mesures per pal·liar els efectes de la pandèmia del SARS-CoV-2. En tot moment, ja des de l’inici de l’entrada a tràmit dels comptes a principis d’octubre, l’objectiu ha estat evitar funcionar amb dotzenes parts a principis del 2021, fet que hagués posat moltes traves a tot el paquet d’ajudes, han refermat des de la majora.

“La coresponsabilitat, solidaritat i sacrificis fets aquest any han de tenir la seva prolongació també el 2021”, ha manifestat Carles Enseñat, president del Grup Parlamentari Demòcrata. “És al Pressupost de l’Estat que avui votem a favor on hi ha les directrius essencials per poder-ho garantir” ha afegit.

El Demòcrata ha destacat que les esmenes presentades per la majoria s’alineen amb l’objectiu d’assolir una millor gestió dels recursos públics, “sense renunciar a l’esperit intrínsec d’aquest pressupost: preservar la salut i el benestar de la ciutadania, alhora que mantenir el teixit productiu del país”.

Entre aquestes esmenes destaca la que introdueix una prestació per a la dona en cas de mort d’un fetus amb 180 dies o més de gestació, que s’estén també al progenitor. “És inconcebible la situació que es donava fins a l’actualitat, ja que una dona que ha perdut el seu fill després de portar-lo sis mesos al ventre no pot tornar a treballar l’endemà com si res” ha defensat Enseñat.

El president del GPD ha ressaltat també l’esmena que permetrà la reconstrucció del campanar de Sant Vicenç d’Enclar, per un import de 275.000 euros. Ha recordat que, “des del moment que es va conèixer la notícia de l’esfondrament, ens vam comprometre a destinar els recursos econòmics que fessin falta”.

Des del moment que es va conèixer la notícia de l’esfondrament del campanar de Sant Vicenç d’Enclar, ens vam comprometre a destinar els recursos econòmics que fessin falta

Finalment, també ha subratllat l’esmena que incrementa el percentatge que Govern i comuns destinaran al Fons de Compensació: del 0,1% actual del total de les despeses al 0,5%, “multiplicant per cinc la capacitat d’Andorra d’estalviar recursos per destinar-los a fets extraordinaris”.

Per la seva part, el president del Grup Parlamentari Liberal, Ferran Costa ha refermat que en la situació actual “cal acompanyar als ciutadans del nostre país amb mesures per a tots els treballadors i treballadores, autònoms i el sector empresarial”. Costa ha incidit en el fet que en un context de rebaixa d’ingressos i amb una forta contenció pressupostària, “l’Executiu incrementa els recursos dels ministeris de Salut, Afers Socials i Educació” per donar resposta als efectes de la Covid-19.

Finalment, el president del Grup Parlamentari Ciutadans Compromesos, Carles Naudi d’Areny-Plandolit, ha parlat d’un pressupost realista amb un dèficit comprensible: “ara no toca altra cosa que sacrificar el punt d’equilibri dels comptes per donar suport a la població i el teixit econòmic d’Andorra”. Per acabar, s’ha mostrat convençut que es tornarà a l’equilibri pressupostari , “que es farà sense augmentar la pressió fiscal i molt abans del que alguns es pensen”.

Abans del debat global del projecte de llei, s’han votat quatre agrupacions de reserva d’esmena presentades pels socialdemòcrates. En aquest debat la consellera Demòcrata, Maria Martisella, ha anunciat que els propers dies es donarà una prima de 500.000 euros al personal del SAAS, repartit equitativament entre tots els seus treballadors.

Etiquetes: Consell General, Notícies

Articles relacionats

La coalició enllesteix la Llei d’actius digitals i l’envia a les entitats i sectors implicats
La Secció Jove de Demòcrates inicia una campanya de recollida de joguines per Nadal