Eleccions comunals 2019Notícies

L’embelliment del passeig del Riu i millorar-ne la seva accessibilitat, prioritats de Demòcrates d’Escaldes

L’embelliment del passeig del Riu és una prioritat de la candidatura de Demòcrates+Independents d’Escaldes-Engordany. Així ho ha garantit aquest dilluns el cap de llista, Miquel Aleix, que ha visitat la zona  acompanyat de la número 10 de la llista, Gemma Bofarull. El projecte taronja “no només inclou l’embelliment del passeig, sinó també dels edificis que donen al riu”, ha explicat Aleix. La idea és parlar amb els propietaris i arribar a un acord per rehabilitar les façanes, “i millorar la imatge de la nostra parròquia”.

Aleix ha defensat que es vol convertir el passeig del Riu en un “eix vertebrador per unir, a peu, el centre del poble amb Andorra la Vella”, tot seguint el curs del riu.  El candidat a cònsol major ha recordat que és una zona molt transitada per joves, pares i mares amb nens petits, i gent gran. Per a aquest motiu, el projecte d’embelliment també contempla la millora de l’accessibilitat, per tal de substituir les escales actuals que superen el desnivell del passeig.

El Comú i el Govern faran un centre multifuncional a Andorra la Vella per acollir esdeveniments

ALV edifici multifuncional

La cap de llista d’‘En Comú per Andorra la Vella’, Conxita Marsol, ha anunciat que, conjuntament amb el Govern, es construirà un centre multifuncional que acollirà esdeveniments i espectacles d’àmbit  parroquial i nacional. El comú cedirà un terreny al Govern “i, fins i tot estem disposats a col·laborar més enllà”, ha assegurat la candidata a la reelecció, Conxita Marsol.

Aquesta infraestructura permetrà deixar de fer els tancaments de l’aparcament del Parc Central i millorar així el servei per als ciutadans, evitant els problemes per estacionar els vehicles. “Com a país turístic que som necessitem un espai multifuncional i no podem continuar amb la precarietat actual ni continuar utilitzant l’aparcament del Parc Central per ubicar-hi espectacles, fires, el Cirque du Soleil, etc.”, ha defensat Marsol.

La cap de llista d’‘En Comú per Andorra la Vella’ ha incidit que “la capital ha de ser el centre de les activitats del país i, per tant, volem que el centre multifuncional estigui situat a Andorra la Vella”.

Respecte al terreny, ha indicat que “tenim dues o tres opcions, ja que gràcies a la bona gestió d’aquest mandat hem aconseguit diferents espais que poden acollir-ho”. En concret, els terrenys disponibles són a l’aparcament de l’antiga plaça de braus, situats davant de l’edifici del Govern, un davant de Fener Boulevard i un altre a la Margineda. Fins i tot, també se n’estudia un a la zona de la Borda Nova.

La decisió final s’haurà de prendre conjuntament amb l’Executiu. El terreny preferit podria ser el de davant de l’edifici de Govern, “per la seva ubicació i per la quantitat d’aparcaments als voltants”, amb prop de 2.000 places.

Econòmicament el Govern serà qui suportarà la construcció, mentre que la gran aportació del Comú serà el terreny. Concretament, els 2.500 metres de l’aparcament de Prat de la Creu de davant de Govern tenen un valor d’uns vint-i-un milions d’euros. Marsol ha explicat que s’està negociant amb la família propietària de l’altra part, perquè la infraestructura ocupi tot l’espai. La part de terrenys del Comú es va aconseguir “per la bona gestió i la bona negociació amb els propietaris, ja que van fer la cessió sense tenir encara la intenció de construir i, per tant, no tenien cap obligació de fer-ho.

Els altres tres terreny “també tenen el seu potencial i ja hem començat a parlar amb el Govern sobre quin podria ser el més adequat”. Marsol ha indicat que és una necessitaturgent” que i es farà “tocant de peus a terra i sense endeutar-se”, tal com s’han fet els projectes d’aquesta legislatura.

‘En Comú per Encamp’ vol convertir la plaça Coprínceps del Pas de la Casa en un “centre neuràlgic” amb aparcament soterrat

Encamp

Dinamitzar el Pas de la Casa és una de les grans prioritats de la llista d’‘En Comú per Encamp’. Dins les diverses accions que es faran per fer “un Pas de futur”, tal com ha refermat la cap de llista, Laura Mas, es contempla fer de la plaça Coprínceps “el centre neuràlgic” del poble, amb zona de serveis i de lleure per a infants i gent gran. En d’altres paraules, es vol convertir la plaça, des d’on s’ha fet l’acte, en el punt de trobada de tots els ciutadans del Pas de la Casa.

La plaça Coprínceps és ara una gran zona d’aparcament. El gestiona un privat mitjançant concessió. Mas ha explicat que es parlarà amb ells perquè aquest pàrquing passi a estar soterrat. Així, la plaça es podria reconvertir en el gran espai de referència del Pas de la Casa, “de gran envergadura”. S’hi organitzaran activitats de lleure, promocionals, fires i el mercat de Nadal, així com d’altres propostes per “dinamitzar” la zona. L’objectiu és reforçar la “cohesió social”  dels ciutadans del poble. I també pensant en els turistes, perquè tinguin un punt de referència.

‘En Comú per Ordino’ seguirà millorant el transport parroquial per incentivar-ne el seu ús

Ordino EC2019

El transport públic parroquial d’Ordino ha viscut aquest mandat un impuls molt destacat. Tal com ha recordat el número 5 de la candidatura d’‘En Comú per Ordino’, Xavier Herver, s’ha definit i aplicat un pla estratègic de transport que ha comportat la unificació i embelliment de les parades d’autobús, la millora de les freqüències de pas i una rebaixa molt considerable de les tarifes, fins als 20 cèntims. Totes aquestes accions cercaven i han aconseguit l’objectiu de fomentar el transport públic en detriment del vehicle privat. ‘En Comú per Ordino’ ha refermat aquest dilluns el compromís de seguir treballant en aquesta línia, per tal d’incentivar encara més la utilització del transport parroquial.

Per exemple, ha detallat Herver, s’implantaran les noves tecnologies a les parades, seguint la línia del que s’ha fet amb la marquesina de davant del Centre Esportiu d’Ordino (que, per la gran afluència que rep, és més gran que la resta). A almenys una marquesina de cada poble de la parròquia s’hi posaran pantalles d’informació, servei de geolocalització dels autobusos, freqüències horàries i carregadors per a telèfons mòbils. Tot de comoditats per evitar esperes, o perquè almenys no siguin tan llargues, ha plantejat Herver, que ha fet aquestes declaracions acompanyat del número 3 de la llista, Samuel Duró, i el número 10, Antoni Escabrós.

En total, a la parròquia s’han renovat una trentena de marquesines. “Ara estem a la recta final” del pla estratègic, ha explicat Herver.

Demòcrates de Canillo es compromet a fer una voravia fins a Meritxell i a dotar de més places d’aparcament el nucli de Prats

Canillo EC2019

Les candidates de la llista de Demòcrates+Independents de Canillo, Begoña Rubio (número 4) i Maria Àngels Fernández (número 12), han explicat aquest dilluns diverses accions per millorar l’accessibilitat fins a Meritxell i al nucli de Prats. Per exemple, i pel que fa a Meritxell, si la candidatura taronja guanya els comicis del 15 de desembre, farà una voravia des de la rotonda de la carretera fins al Santuari. I, a Prats, finalitzarà el projecte de voravia per connectar el nucli fins al poble de Canillo, a més de dotar la zona de més places d’aparcament.

Aquest darrer mandat ja s’han fet accions d’embelliment a Meritxell, ha recordat Rubio, però en calen més, com millorar la parada d’autobús que deixa veïns i turistes a la rotonda (i des d’on s’ha fet l’acte). En aquest sentit, s’arreglarà i es protegirà millor de les inclemències meteorològiques. Paral·lelament, la candidatura de Demòcrates construirà una voravia perquè es pugui pujar a peu fins al Santuari amb seguretat. Rubio ha recordat que, des que el 2014 el Papa Francesc li va concedir el títol de Basílica menor, i pel fet d’estar inclòs dins la Ruta Mariana, han augmentat molt els turistes que el visiten. Se’ls ha de facilitar l’accés, ha afirmat. Així mateix, també s’embellirà tota la zona perquè aquest passeig sigui agradable, com també els carrers de Meritxell.

Pel que fa a Prats, aquest mandat s’ha condicionat un primer tram de voravia des de Canillo i s’ha fet el col·lector que baixa del poble fins a la depuradora. Ara s’aposta per una segona fase: finalitzar la connexió amb voravia de Canillo a Prats, i dotar la zona de més places d’aparcament. Fernández ha recordat que els darrers anys s’ha incrementat molt la població i que “es donen una sèrie de problemàtiques relacionades amb el trànsit”. En aquest sentit, es treballarà per minimitzar els riscos i es faran més controls de velocitat.

 

Etiquetes: Eleccions comunals 2019, Notícies

Articles relacionats

Marsol anuncia un bus específic gratuït per a la gent gran
Mortés assegura que la victòria està entre ‘En Comú per Ordino’ i el PS, i apel·la al vot útil “per tirar endavant grans projectes” per a la parròquia