Grup Parlamentari DemòcrataNotícies

Modificacions a les lleis de Seguretat Pública i de Sanitat per reforçar la protecció de la salut de la ciutadania

4 comentaris

El Consell General ha aprovat aquest dimecres el Projecte de llei qualificada de modificació de la llei de seguretat pública i de la llei general de sanitat, un text que s’emmarca clarament en el context de la pandèmia del SARS-CoV-2 i que completa el cercle de tots els textos legislatius aprovats des del mes de març per fer front als seus efectes col·laterals. Els grups parlamentaris de la coalicióDemòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos-, han votat a favor del Projecte de llei, així com també el Grup Socialdemòcrata, mentre que Terceravia hi ha votat en contra. Les modificacions a dues lleis tan cabdals en l’ordenament jurídic andorrà responen a la necessitat de reforçar la salut de la ciutadania davant de situacions excepcionals. I ho fa en aspectes com la regulació del nombre total de persones que es poden reunir a espais i locals, la comunicació i gestió de les manifestacions, l’ús d’elements de protecció com les mascaretes, o la realització de proves diagnòstiques.

En la seva intervenció, el president del Grup Parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat, ha refermat que les modificacions que es faran a les dues lleis permeten donar “més seguretat i garanties a la ciutadania”, és a dir, “s’estableix una base legal més sòlida per protegir la salut de totes i tots”.

La llei dona més seguretat i garanties a la ciutadania, és a dir, s’estableix una base legal més sòlida per protegir la salut de totes i tots

Enseñat també ha volgut deixar clar que el text és constitucional perquè, tot i establir determinades restriccions o limitacions a drets reconeguts a la Carta Magna d’Andorra, respecta “el contingut d’aquests drets, sense reduir-los o limitar-los respecte al seu contingut constitucional reconegut”. Així mateix, ha recordat que, precisament, la protecció de la salut de les persones que referma aquesta llei –i que aquest 2020 ha posat especialment en valor- és també un “bé jurídic digne d’empara constitucional”.

D’entre les modificacions plantejades, el president Demòcrata ha ressaltat l’apartat que recull una de les principals demandes del col·lectiu de bars, concretament la possibilitat de tancar espais, locals i establiments d’ús públic, com a mesura cautelar mentre se substancia un procediment sancionador. “Per tal que no paguin justos per pecadors”.

Des de les files del Grup Parlamentari Liberal, Eva López, ha subratllat que no cal declarar l’estat d’alarma, ja que “aquesta llei no restringeix drets sinó que els limita”. La declaració de l’estat d’alarma només tindria sentit en el cas excepcional que s’hagués de tornar a decretar un confinament domiciliari de la població.  

Finalment el conseller de Ciutadans Compromesos Raul Ferré ha defensat que les mesures que podrà adoptar el Govern per “evitar contagis i salvar vides” s’hauran de basar sempre en criteris de “proporcionalitat” i adaptar-se a les necessitats del moment concret. Així mateix, Ferré ha recordat que aquestes mesures dictades pel Govern només es podran prorrogar un cop passats tres mesossota el control i aprovació del Consell General”.

 

Etiquetes: Grup Parlamentari Demòcrata, Notícies

Articles relacionats

Demòcrates d’Escaldes lamenta que el Comú plantegi hipotecar una part del CIAM per a ús privat
Logística a punt per començar a vacunar