Articles d'opinióJordi Vilanova

Qüestió de prioritats

El comú d’Escaldes-Engordany gaudeix d’unes finances sanejades, com demostra el tancament de comptes del 2022 presentat dimarts passat en consell de comú. És fruit d’una bona gestió aquest mandat, que van encaminar els anteriors, els quals van saber capgirar una situació delicada de les finances públiques.

Ara bé, la tranquil·litat pressupostària no es plasma en la gestió de les inversions per a la parròquia, per a la seva població. En aquests tres anys s’han invertit només onze milions d’euros, en bona part perquè s’han anat posposant projectes que des de Demòcrates consideràvem i seguim considerant essencials. Per exemple, l’aparcament de l’Escalé, que l’anterior mandat va deixar enllestit per ser licitat, però que la majoria ha decidit aturar, deixant la part alta sense una connexió directa amb la carretera de l’Obac i sense centenars de places d’aparcament, dos aspectes essencials si realment volem dinamitzar la part alta. En canvi, ha donat prioritat al projecte Caldes, que confiem que servirà de revulsiu per a la zona, però no tot el que ho podria ser ja que no comptarà amb pàrquings per als qui el vulguin visitar.

Un altre exemple és la reforma de la llar de jubilats, que s’ha iniciat fa uns mesos, demorant-la uns anys i obligant a traslladar els usuaris a una instal·lació temporal mentre durin les obres. En canvi, al que sí que s’ha donat preferència –i ja ha finalitzat– és a la reforma de l’edifici de casa comuna.

Demòcrates no compartim les prioritats de la majoria, essencialment perquè no són les que beneficien els ciutadans. Un clar exemple: l’aparcament de l’Escalé hauria tingut un impacte directe positiu per als escaldencs, que no tindrà Caldes.

A més, el canvi de prioritats ha comportat desviaments importants en els grans projectes: l’aparcament de l’església estava pressupostat en 3,2 milions i s’ha acabat adjudicant per 6,4; la llar de jubilats estava pressupostada en 1,5 i se n’acabarà pagant 3, i Caldes havia de costar-ne 3 i costarà 5,2. En total, 7 milions de diners públics als quals s’haurà de fer front per no haver pres decisions abans o haver-les dilatat en el temps.

 

Article de Jordi Vilanova, conseller de Demòcrates al comú d’Escaldes-Engordany, publicat al Diari d’Andorra el 16 de maig del 2023.

Etiquetes: Articles d'opinió, Jordi Vilanova

Articles relacionats

40 anys d’Escola andorrana
Solidesa i estabilitat