Articles d'opinióJordi Vilanova

Sense projecte

La setmana passada la majoria del Comú d’Escaldes-Engordany va presentar en sessió de Consell de Comú el pressupost per a l’exercici 2022. El document torna a mostrar la manca de projecte i la poca planificació de l’equip comunal encapçalat per Rosa Gili. Només cal agafar la memòria pressupostària del 2021 i comparar-la amb el que realment s’ha dut a terme, per comprovar-ho. Si, a més, analitzem la memòria d’aquest 2022, encara hi ha més evidències, ja que hi trobem, de nou, projectes que teòricament s’haurien d’haver impulsat l’any passat. Fins i tot alguns d’aquests s’han pressupostat a dos anys: just per ser finalitzats en any electoral. Voluntat política? Mala planificació? Suposo que hi ha una mica de tot.

Sigui quin sigui el motiu, qui acaba sortint-ne més perjudicat –fet que als consellers comunals Demòcrates ens preocupa, i molt–, són els ciutadans de la parròquia, que veuen com se segueixen demorant projectes absolutament necessaris. Que veuen com s’han perdut dos anys.

Posaré alguns exemples. L’aparcament de 400 places de l’Escalé és una infraestructura totalment indispensable per posar en valor la part alta, fer-hi arribar visitants i facilitar les coses tant als comerciants com als que hi resideixen. Es tracta d’un aparcament que encara serà més necessari quan es posi en marxa (si és que ho arribem a veure aquest mandat), el projecte Caldes. Doncs bé, a la darrera sessió del Consell de Comú ens vam assabentar que la majoria havia arribat a un acord amb alguns privats per tirar endavant l’aparcament, via concessió. Un fet que celebrem, però cal deixar clar que no s’ha arribat a un acord amb tots els propietaris implicats. És, per tant, una mica agosarat fer un anunci d’aquestes dimensions sense tenir-ho tot lligat i sense fer públiques les condicions d’aquest. En qualsevol cas, si finalment es pot tirar endavant pel camí s’hauran perdut, com a mínim, dos anys. Si s’hagués començat a construir només iniciar-se aquest mandat, ara tindríem l’obra molt avançada.

També és necessari, per complementar precisament aquesta oferta d’aparcament, el que s’ha de construir a la parcel·la de l’antic Hotel Casino. Tal com em referia a l’inici de l’article, els primers treballs perquè pugui ser una realitat havien de començar aquest 2021 –segons consta a la memòria pressupostària–. Però no s’han fet i tot apunta que s’acabarà inaugurant el 2023…

Una altra prioritat que veiem com es dilata en el temps és la reforma de la llar de jubilats. Prevista també per a aquest 2021, la tornem a trobar als pressupostos del 2022. Es tracta d’una reforma que els consellers de DA sempre hem defensat que, per al benestar de les nostres padrines i padrins, ja hauria d’estar enllestida. I més tenint en compte que, malauradament per la pandèmia, la llar va estar molts mesos tancada i s’hagués pogut avançar llavors en els treballs. Ara caldrà desplaçar els seus usuaris i, fins i tot, pagar el lloguer d’un altre espai, mentre durin les obres. En canvi, el comú prioritza altres inversions per a aquest 2022. Coincidim que cal fer-les, però considerem que les han situat massa amunt en l’ordre de prioritats. Per exemple, la reforma de la Casa Comuna o les reparacions al Prat del Roure.

En paral·lel, seguim sense veure com es posa fil a l’agulla per incrementar l’oferta d’habitatge a la parròquia, una acció que l’actual equip comunal portava com a estrella al seu programa electoral.

Amb relació a la demora dels projectes des de la majoria ens diuen, i així també ho van expressar públicament, que el departament d’Urbanismemolta feina i poc personal, i que costa iniciar les obres també per manca d’empreses disposades a posar-s’hi ja. La seva solució, com també ho plasma el pressupost, és contractar més personal fix, també a altres departaments com el d’Innovació tecnològica o el d’Infraestructures, serveis i aparcaments. Aquest fet implica un augment del Capítol 1 del pressupost, dedicat a despeses de personal.

Contractar personal fix no és la solució als retards. Demòcrates apostem més per formar el personal actual perquè incrementi les seves competències, per replanificar i reorganitzar departaments en funció de les necessitats i per, si és del tot necessari, contractar personal, però amb caràcter eventual. Perquè si al cap d’uns mesos la persona funciona, se la pugui fer fixa i perquè, si s’evidencia que no encaixa amb el que s’està buscant, no acabi engrandint per sempre la partida dedicada a salaris de personal.

Contractar personal fix no és la solució als retards. Demòcrates apostem més per formar el personal actual perquè incrementi les seves competències, per replanificar i reorganitzar departaments

En definitiva, si hi hagués una millor planificació de la gestió del dia a dia i existís un full de ruta clar, els projectes s’agilitzarien i la gestió comunal aniria a més velocitat.

Tanmateix, el pressupost per al 2022 segueix dilatant necessitats i apostant per contractacions fixes. Motiu pel qual els consellers taronges vam votar-hi en contra.

Això no esgrimeix, amb tot, que des de Demòcrates ens posem a disposició de la majoria per ajudar a tirar endavant les iniciatives necessàries per a la parròquia, per col·laborar a desencallar qualsevol entrebanc que pugui sorgir. Perquè els grans beneficiats d’una gestió comunal eficient siguin la parròquia d’Escaldes-Engordany i la seva població.

 

Article del conseller Demòcrata al Comú d’Escaldes-Engordany, Jordi Vilanova, publicat a El Periòdic d’Andorra el 8 de gener.

Etiquetes: Articles d'opinió, Jordi Vilanova

Articles relacionats

‘E pur si muove’ 2
Equador