Els centenars de pàgines que configuren el projecte de llei del pressupost per a aquest 2020, aprovat dijous passat, constitueixen un ball de xifres i projectes per a l’any en curs. Resumir tantes dades no és senzill i requereix una gran complexitat tècnica però, fent una translació cap a paraules planeres, es pot definir sota els conceptes de realisme, equilibri i persones. Perquè aquest pressupost situa la nostra població al centre de tota l’acció política del Govern de la coalició. I ho fa sense fer volar coloms.
Amb mesures reals, per combatre problemes reals i amb les capacitats reals que el país té en l’actualitat. Fent el retorn de nou cap a la interpretació numèrica, compta amb unes previsions d’ingressos i de despeses perfectament estructurades perquè la liquidació a final d’any acabi sent positiva. Els darrers set exercicis (tots sota govern Demòcrata), també el del 2019 amb una previsió de 15 milions de superàvit de gestió, ens avalen.
El treball fet en comissió i les esmenes treballades pels grups parlamentaris de la majoria han permès enriquir el text final del pressupost recentment aprovat. Esmenes amb una vessant molt social que possibiliten que els eventuals recuperin poder adquisitiu (els retornem l’IPC del 2011 i 2012), que s’augmenti l’IPC de les pensions inferiors al salari mínim o que es destinin fins a 4,5 milions d’euros a construir habitatge per a les persones que més ho necessiten. Una partida que, recordem, se suma als 10 milions que ja té previst destinar el Govern per dotar de capital el futur fons público-privat per a habitatges.
A diferència del grup socialdemòcrata, que no ha presentat mesures fermes, la coalició hem aprofitat el projecte de llei del pressupost per posar ja fil a l’agulla a la problemàtica de l’habitatge. En paral·lel a una llei de mesures urgents ja en vigor i que, entre altres accions, manté congelats els lloguers. Continuarem votant una llei d’aquest calat tantes vegades com sigui necessari, perquè no deixarem la ciutadania de costat.
La cultura també és protagonista de les nostres esmenes, amb partides per reconstruir el campanar de Sant Vicenç d’Enclar o reforçar els Béns d’Interès Cultural. I la mobilitat, ja que apostem per un estudi que analitzi com acabar amb les cues que es generen a l’entrada sud del nostre país, tan bon punt la fase 1 de la variant de Sant Julià estigui finalitzada.
Des del Grup Demòcrata no tenim cap mena de dubte que, entre tots, hem aconseguit aprovar el millor pressupost possible per aconseguir donar resposta als reptes econòmics i socials que Andorra i els seus ciutadans i ciutadanes tenen per a aquest 2020.
Cara el futur i dins el nostre treball legislatiu, ens comprometem a mantenir la línia social i realista d’aquest pressupost. Intervenint en problemàtiques com la dels joves amb trastorns de conducta o addicions i també vetllant per la sostenibilitat mediambiental.
D’altra banda, ja ho vam dir i ho reiterem, durant aquesta legislatura continuarem apujant el salari mínim fins a arribar al 60% del salari mitjà, amb l’objectiu de no perdre competitivitat amb els països de l’entorn. És a dir, l’enfilarem més enllà dels 1.240 euros mensuals. Paral·lelament, i pel mateix motiu, seguirem incrementant les pensions i impulsant la pujada dels sous inferiors al salari mitjà perquè la nostra societat guanyi poder adquisitiu.
Article publicat a El Periòdic d’Andorra el 29 de febrer